Novo orožje za Belorusijo – koristi za Rusijo

by Urednik

BELORUSKA VOJSKA BO DOBILA SODOBNO RUSKO OROŽJE

Pred dnevi je prišla novica – napoved o obsežnem beloruskem naročilu oborožitvenih sistemov in vojaške opreme v Rusiji. Državi sta dejansko zaveznici – obe sta članici Skupnosti neodvisnih držav (CIS), klub temu pa Belorusija z včasih z za nas nepojmljivi političnimi akcijami in soliranjem preseneti.

Beloruski režim je pod velikim pritiskom zahoda, zaenkrat bolj političnim, ki pa se lahko sprevrže tudi v gospodarske posege.  Režim Alekdsandra Lukašenka je vse bolj osamljen in se lahko opira le na redke države v svetu, predvsem pa na sosedo Rusijo in delno tudi Kitajsko.

Vojaško-tehnično sodelovanje med Rusko federacijo in Republiko Belorusijo se nadaljuje, pred nekaj dnevi sta se državi dogovorili o novem načrtu za dobavo ruske vojaške opreme in orožja za belorusko vojsko. Načrtujejo prodajo različnih oborožitvenih sistemov in vojaške opreme v skupni vrednosti približno  milijarde USD. Dobave se bodo začele v kratkem in bodo končane do sredine desetletja.

Želje in načrti

Belorusko vodstvo redno postavlja temo o potrebi po nabavi ali nakupu orožja in opreme ruske proizvodnje. S pomočjo teh dobav  Minsk načrtuje razvoj lastne obrambe, pa tudi zaščito zahodnih meja države Unije. V zadnjih tednih je bilo na to temo podanih več izjav naenkrat, nato pa se je razvedelo o resničnih korakih. 25. avgusta je direktor ruske zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje (FSMTC) Dmitrij Šugajev komentiral dobavo sistemov zračne obrambe beloruski vojski. Povedal je, da je služba pripravljena razviti možnost dobave sistemov S-400 in kompleksov pancir-S1 – v primeru prejema uradne zahteve po ustaljenem postopku.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je 1. septembra izjavil, da bodo v bližnji prihodnosti iz Rusije prejeli na desetine kosov vojaške opreme. Načrtovane so dobave letal, helikopterjev in “najpomembnejšega orožja za zračno obrambo”. Poleg tega je vodja beloruske države izrazil tudi upanje za dobavo zračnoobrambnih raketnih in protibalističnih sistemov S-400. Spomnil je, da Belorusija zelo potrebuje vse te obrambne sisteme. Te izjave so bile podane na predvečer mednarodnih vaj “Zahod-2021”. V zvezi s tem je A. Lukašenko razkril tudi nekaj načrtov za takšne manevre z vidika ponovnega oboroževanja. Če bo beloruska vojska na vajah uvidela, kar potrebuje, bodo takšne obrambne sisteme tudi naročili in nato dali v uporabo.

Direktor FSMTC je nato 3. septembra komentiral izjave beloruskega predsednika. Po njegovem mnenju ​​ni ovir in omejitev, ki bi preprečevale prodajo sistemov S-400 Beloruski vojski. Belorusija je del Skupnosti neodvisnih držav – CIS, sistem S-400 pa je odobren za izvoz. V skladu s tem lahko Minsk postane stranka in dobi tisto, kar želi.

Dogovorjen seznam

12. septembra je postalo znano, da sta Rusija in Belorusija določili nekatere pogoje za novo stopnjo vojaško-tehničnega sodelovanja. Dogovorjen je seznam oborožitvenih sistemov in opreme za dostavo, njihovi stroški in dobavni rok. Nekatere podrobnosti teh načrtov je napovedal tudi A. Lukašenko. Hkrati, Kolikor je znano, gre trenutno le za izdelavo načrtov, medtem ko dejanski sporazumi še niso podpisani.

Beloruski predsednik je dejal, da bodo stroški dogovorjenih nabav presegli milijardo dolarjev – približno 72-75 milijard rubljev. Predviden je nakup približno 10 letal, od katerih so nekatera že v operativni uporabi. Prejeli bodo tudi več deset helikopterjev. Sisteme protizračne obrambe bodo okrepili z dobavljenimi raketnimi sistemi tor-M2. Zanimivo je, da sistemov S-400, ki se nenehno omenjajo v izjavah uradnikov, ni na tem seznamu. Kot je dejal beloruski predsednik, so ti sistemi predmet pogajanj, njihova nabava pa je načrtovana v prihodnosti. Hkrati je ruski predsednik Vladimir Putin med nedavnimi pogovori svojemu beloruskemu kolegu predstavil  novejši zračnoobrambni – protiletalski in protibalistični –  sistemu S-500 in njegove zmogljivosti.

Potreba po oboroževanju

Želja beloruskega vodstva po prejemu novega orožja in opreme ruske proizvodnje je bila povsem očitno izražena, zato je bil nedavni dogovor o načrtih beloruskih nakupov in ruskih dobav orožja ter vojaške opreme pričakovan in predvidljiv korak. Prihodnje posledice dobave ruskih izdelkov so prav tako očitne. Belorusko vodstvo se namreč ukvarja z vprašanji nacionalne varnosti in želi učinkovito braniti svoje meje. Hkrati mora rešiti problem nezadostne količinske in kakovostne ravni oboroženih sil. Poleg tega se odpirajo vprašanja varnosti držav Skupnosti neodvisnih držav – CIS. Glede na trenutne mednarodne razmere so vse te teme še posebej pomembne za Minsk, ki si prizadeva najti ustrezne rešitve.

Zlahka je  moč opaziti, da v dogovorjenem načrtu dostave glavno mesto zasedajo sistemi za letalske sile in zračno obrambo, ki so še posebej pomembni za obrambo države. Trenutno stanje teh oborožitvenih sistemov v beloruski vojski tako v količinskem in kvalitativnem narekuje nove nabave. V skladu s tem potrebujejo nove, sodobne sisteme. Po podatkih The Military Balance 2021 trenutno razpolaga belorusko vojaško letalstvo z manj kot 40 lovci – imajo 34 letal MiG-29 različnih modifikacij in 4 novejše Su-30SM, v rezervi pa je še nekaj deset borcev.  Udarne zmogljivosti letalskih sil predstavlja 22 napadalnih letal Su-25, 12 sodobnih šolsko-bojnih reaktivcev Jak-130 pa ima omejen bojni potencial. Vojaško letalstvo ima 12 jurišnih helikopterjev Mi-24, preostali del letalske flote predstavlja še petdeset letal in helikopterjev, ki imajo pomožni namen.

Sile zračne obrambe so oborožene s 16 divizijami zračnoobrambnih raketnih sistemov S-300PS. V enotah zračne obrambe so raketni sistemi srednjega dosega buk, kratki doseg tor-M2E, osa , strela-10, tunguska in različni prenosni protiletalski raketni sistemi.

S-400 kot rešitev težav

Razpoložljivi (predstavljeni) obrambni potencial beloruske vojske kot celote ne ustreza zaznanim grožnjam. Spopad tudi s posameznimi vzhodnoevropskimi državami Nata grozi z najhujšimi posledicami – da pri tem ne omenjamo o skupnih ukrepih in sodelovanja več članic zavezništva – Skupnosti neodvisnih držav. Minsk lahko zmanjša tveganje in odpravi ta negotov položaj na več načinov. Prvi je aktivno sodelovanje z Rusijo na vseh področjih, vse do nastanka t.i. enega samega varnostnega prostora. Zahvaljujoč temu bi varnost Belorusije ne zagotavljala le njena lastna vojska, ampak tudi razvite oborožene sile njene glavne zaveznice.

Druga možnost je, da svojo vojsko opremi s sodobno oborožitvijo. Če bodo letalske sile lahko v velikem številu dopolnile obstoječe lovce MiG-29 z novimi Su-30, se bo njihov potencial znatno povečal. Enako velja za sile protizračne obrambe, za katere želijo poleg zračnoobrambnega sistema S-300PS kupiti še sodobne sisteme S-400.

Rusija – edini mogoči partner Belorusije

Omeniti velja, da se lahko v tej situaciji Belorusija zanaša le na Rusijo. Tako je nakup orožja in opreme v Evropi nemogoč zaradi političnih razlogov in zaradi visokih stroškov proizvodnje. Kitajskih oborožitvenih sistemov in opreme kljub obstoječemu vojaško-tehničnemu sodelovanju s to državo prav tako ne gre upoštevati ali pa niso na voljo. Posledično torej govorimo le o ruskih izdelkih, v katerih se ugodno združujejo tehnična dovršenost, sprejemljivi stroški in razpoložljivost.

Po zadnjih novicah sta se Minsk in Moskva dogovorila o seznamu vojaških izdelkov, ki bodo kupcu predani do leta 2025. Naslednji korak v tej smeri bodo pogajanja o pogojih in sklepanje dejanskih pogodb. Ob upoštevanju dogodkov v preteklih letih in svojevrstnih navadah beloruskega vodstva je mogoče pričakovati, da pogajanja ne bodo lahka in se bodo zavlekla, šele zatem pa bodo ruska podjetja začela proizvajati naročeno opremo. Tako se medsebojno koristno sodelovanje med državama nadaljuje, pozitivne posledice tega sodelovanja pa so za Rusijo očitne, saj bo ruska obrambna industrija lahko zaslužila pri naslednjih pogodbah. Hkrati bo sosednja država okrepila svojo obrambo, obenem pa bo pokrila zahodne meje Skupnosti neodvisnih držav – CIS. Za Dokončanje vseh potrebnih ukrepov, če bo do uresničitve res prišlo, bo trajalo nekaj let, pričakovanja obeh strani – beloruska po sodobni in zmogljivi oborožitvi, ruska pa po prodaji oborožitvenih sistemov  vrednosti nad milijardo dolarjev – pa velika.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki