Od novembra 2015 “zmanjkalo” 300 vojaških vozil iz skladišč Ukrajinske vojske

by Urednik

UKRAJINA RAZMIŠLJA O NAPOTITVI VOJAKOV V BOJ Z ISLAMSKO DRŽAVO

V obdobju od 29. novembrom 2015 in 24. januarjem 2016 naj bi iz skladišč Ukrajinske vojske “izginilo” okoli 300 enot težkega vojaškega orožja, vključno z artilerijskimi raketnimi sistemi, je konec januarja 2015 dejal ruski odposlanec OVSE-ja Alexander Lukashevich.

Šlo naj bi predvsem za ukrajinska vojaška oklepna vozila, število “manjkajoče” težke vojaške opreme iz skladišč ukrajinske vojske pa se je še posebej povečalo med 25. decembrom 2015 in 24. januarjem 2016, ko naj bi ukrajinske oborožene sile izgubile 180 enot vojaške opreme. V posodobljenem seznamu, ki ga Kijev objavil 13. januarja letos, je kar za 300 enot težke vojaške opreme manj, kot jo je bilo na seznamu 29. novembra 2015, je dejal Lukashevich med konferenco Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE, ang. OSCE).

Ukrajinski vojska je  v zadnjem desetletju postala poznana po slabem upravljanju s svojimi oborožitvenimi sistemi, kot tudi manjku opreme in večjih proizvodnih napakah novih vojaških vozil. Tako so poleti 2015 ukrajinski časopisi poročali, da ukrajinske sile kar tretjine novih oklepnih vozil, prejetih v letih 2014 in 2015, ne uporabljajo zaradi izredno slabe izdelave.

Se bo Ukrajinska vojska vmešala v boj z Islamsko državo (ISIS) v Siriji?

V teh dneh pa ukrajinsko obrambno ministrstvo (na zahtevo predsednika Petra Poroshenka) razmišlja o napotitvi vojaških enot na Bližnji vzhod, kjer naj bi se borili proti Daesh-u (Islamska država) v Siriji, poroča britanski Independent, ki se sklicuje na vir v ukrajinski vladi. O tej temi naj bi se Ukrajinci dogovarjali z ameriškim obrambnim sekretarjem Ashom Carterjem, ki bo v prvem tednu februarju 2016 na obisku v Kijevu.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki