Oklepno vozilo waran 4×4 za poljsko vojsko

by Urednik

NA POLJSKEM PREDSTAVILI NOVO KOLESNO OKLEPNO VOZILO

V zadnjih letih poljske oborožene sile posvečajo veliko pozornosti posodobitvi flote oklepnih vozil, vključno z oklepnimi transporterji kopenskih sil. Me zadnjimi novitetami je tudi kolesno oklepno vozilo waran 4×4.

Na mednarodni razstavi obrambne industrije Huta Stalowa Wola so predstavili večnamensko vozilo 4×4, ki je bilo prvič predstavljeno leta 2021 in je že vključeno v program modernizacije poljskih oboroženih sil.

Oklepnik se pojavlja pod blagovno znamko waran. Ena njegovih najpomembnejših nalog je podpora topniškim sistemom, vendar pa lahko oklepno vozilo uporabijo tudi pri drugih nalogah. Sprva je oklepnik razvilo češko podjetje Tatra, nato pa ga je prevzela Huta Stalowa Wola.

Waran je srednje obremenjena platforma 4×4, ki lahko opravlja veliko različnih nalog. Uporablja se lahko ne le za podporo artilerijskim sistemom, ampak tudi za izvajanje funkcij komunikacije, izvidovanja, poveljevanja in nadzora ter medicinske evakuacije. Poljski tisk opozarja na dejstvo, da v poljskih oboroženih silah države še vedno uporabljajo zastarela poveljniška oklepna vozila.

Waran 4×4  visoko mobilna platforma zaradi številnih konstruktorskih rešitev, značilnih za šasijo Tatra. Prednost vozila je v njegovi modularnosti, ki omogoča hitro preoblikovanje podvozja 4×4 v različico 6×6 ali 8×8. Oklepno vozilo je sposobno premagovati pregrade do globine 1,2 m, naklone do 45 ° in navpične ovire do višine 0,5 m.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki