Oshkosh dobil že za 152 milijonov USD naročil za JLTV 4×4

by Urednik

LAHKO TAKTIČNO KOLESNO VOZILO JLTV 4X4

Ameriški proizvajalec oklepnih vozil Oshkosh Corporation je sporočil, da so prejeli naročilo v višini več kot 152 milijonov dolarjev za lahka taktična kolesna vozila JLTV, spremljevalne prikolice in pripadajočo opremo za potrebe ameriških vojaških sil ter Natovih zaveznic  Litve, Severne Makedonije, Romunije in Slovenije.

Po pridobljeni pogodbi za potrebe Ameriške vojske leta 2015 je Oshkosh sestavil že več kot 12.500 lahkih taktičnih kolesnih vozil JLTV 4×4. ZDA so nedavno celo povišale predvideno naročilo z najmanj 18.170 na 23.163 vozil. Skupno sicer načrtujejo več kot 50.000 teh oklepnikov.

Poleg domačih – ameriških naročil pa Oshkosh dobro prodaja oklepnike JLTV 4×4 tudi po svetu. Zanimanje za nakup so pokazali Velika Britanija, Portugalska, Belgija (naročila 322 vozil), Črna gora (naročila 67 vozil), Slovenija (naročila 38 vozil), Litva (naročila 200 + 200 vozil), Brazilija (naročila 12 vozil), in Severna Makedonija (naročila 33 vozil) ter Romunija (?).

Ob tem so Američani izpostavili nekaj komentarjev zadovoljnih predstavnikov bodočih uporabnikov, tudi slovenskega:

  • Maja 2021 se je obrambna ministrica Severne Makedonije Radmila Sekerinska prvič lahko peljala z JLTV in po vožnji tvitnila: »Ta nova lahka oklepna vozila ameriške proizvodnje bodo postala del vojaških sil. Danes smo bili na Krivolaku prepričani v njihov izjemen nastop. Tako izgleda naša vojska v Natu.«
  • Junija je slovenski obrambni minister Matej Tonin na slovesnosti ob sprejemu JLTV pripomnil: »Modernizacija Slovenske vojske se je končno začela. Z novimi lahkimi oklepnimi vozili Oshkosh JLTV 4×4 bodo naši vojaki uspešnejši in varnejši pri nalogah doma ter v tujini.«

  Pripravil: A. Knific, foto: MORS

 

Povezani članki