Piranha V zmagala na Danskem razpisu za oklepnika 8 x 8

by Urednik

NOVI OKLEPNIKI PIRANHA 8×8 BODO ZAMENJALI GOSENIČARJE M113

Zmagovalec danskega razpisa za novo večnamensko oklepno transportno vozilo kopenske oboroženih sil  Danske vojske je švicarski Mowag GmbH – del ameriškega General Dynamics European Land Systems (GDELS). Zmagovalca – oklepno pehotno vozilo piranha V 8×8 so razglasili po obsežnih (večletnih – od leta 2012) pregledih predložene dokumentacije in testiranjih vozil samih.

V Danski kraljevi vojski bo 206 (do 450) kolesnih pehotnih oklepnih vozil piranha 5 8×8 zamenjalo približno 600 goseničnih oklepnikov M113. Ob tem želijo Danci v prihodnjih letih kupiti tudi nove samohodne havbice kalibra 155 mm.

Dansko obrambno ministrstvo se je v letu odločilo za nakup novih oklepnikov, vendar sprva niso vedeli, ali naj izberejo gosenična ali kolesna pehotna vozila. Obveljala je odločitev za slednje, poleg švicarskih oklepnikov Mowag piranha V 8×8, pa so kandidirali še francoski Nexter VAB 4×4 in VBCI 8×8, finski Patria AMV 8×8 in Artec boxer 8×8.

Osemkolesno oklepno vozilo Mowag piranha 5 8×8

Piranha V (5) 8×8 je vozilo pete generacije oklepnih kolesnih vozil iz družine piranha. Danska bo naročila najmanj 205 oklepnikov piranha V, ki so ga prvič predstavili na oborožitvenem salonu Eurosatory 2010. Proizvajalec zatrjuje, da z vozilom postavljajo nove standarde v razredu kolesnih oklepnih vozil, predvsem na račun možnosti preživetja na bojišču, kajti novemu švicarskemu osemkolesniku so zelo izboljšali zaščito (protiminsko in proti-IED). Poleg tega je piranha V opremljena še z vrsto drugih sistemov, ki vozilu izboljšujejo zmogljivosti.

oklepno vozilo piranha V 8x8

Oborožena je lahko s celo paleto orožja, kot je mitraljez 12,7 mm ali avtomatski  top 25 ali 30 mm, pa tudi s topom 105 mm z majhnim odsunom, na oklepnika pa namestijo tudi daljinsko upravljano kupolo Delco Systems s topom 25 Ali 30 mm, ali pa Rheimetall Systemsovo bojno postajo z mitraljezom 12,7 mm. Piranho so za čim večjo pasivno zaščito na bojišču opremili s sistemi za zmanjšanje toplotne slike, modularni zaščitni sistemi pa zagotavljajo vozilu zaščito pred RPG orožji, kroglami 14,5 mm za 3600 in granatami 30 mm pod naklonom do 300 na prednjem delu vozila. Dno je oblikovano in zasnovano tako, da obvaruje vozilo pred eksplozijami protioklepnih min do 8 kg.

V svoji oborožitvi imajo oklepnike piranha V  8×8  sedaj le v Monaku (karabinjeri).

Pripravil: B. Knific, foto: Mowag

Povezani članki