Poljake zanimajo ukrajinski lahki protioklepni sistemi corsar

by Urednik

POLJSKA VOJSKA SE ZANIMA ZA CORSAR-E, NA PATRIJE BODO NAMESTILI SISTEME SPIKE LR

Ukrajinski lahki protioklepni prenosni raketni sistem corsar je namenjen uničevanju statičnih in premikajočih ciljev na razdalje do 2500 m.

Poljsko obrambno ministrstvo razmišlja o  nakupu ukrajinskih protioklepnih raketnih sistemov  corsar v sklopu programa  modernizacije oborožitvenih sistemov. Poljska delegacija, ki jo je vodil namestnik obrambnega ministra Waldemar Skrzypczak, zadolžen za oborožitev in posodabljanje vojske, se je nedavno srečala s predstavniki  ukrajinskih državnih podjetij za proizvodnjo in trgovina z orožjem Ukroboronprom in Ukrspecexport.  Pogovori so bili namenjeni temam o medsebojnem vojaškem in tehničnem sodelovanju. srečanje pa je potekalo v Bangkoku na tajskem obrambnem sejmu Defense & Security 2013. O tej ponudbi poljskemu obrambnemu ministrstvu bodo govorili tudi na srečanju mešane poljsko-ukrajinske podkomisije za sodelovanje na področju obrambne industrije v tem mesecu v Kijevu.

Kot pravi namestnik poljskega obrambnega ministra so Poljaki pripravljeni nabaviti ukrajinski protioklepni vodeni raketni sistem corsar 105 mm, ki so ga razvili v ukrajinskem državnem konstruktorskem biroju Promin. Prav tako naj bi  Poljake zanimala skupna proizvodnja teh zelo natančnih protioklepnih sistemov.

Poljska vojska ima od leta 2003 v oborožitvi nad 2600 izraelskih protioklepnih sistemov spike LR, ki jih bodo obdržali v in/ali pa celo povečali njihovo število. Z njimi v prihodnjih štirih letih namreč želijo opremiti bojne postaje novih kolesnih oklepnikov KTO rosomak 8×8 (Patria AMV). Pri Ukrajincih pa se Poljaki zanimajo za prenosne lasersko vodljive protioklepne sisteme, ki so večinoma cenejši od sistemov z elektrooptičnim vodenjem, prav tako pa manj občutljivi na EO in toplotno motenje.

Orožje, o katerem je govoril Waldemar Skrzypczak naj bi bil sistem corsar, ki ga je razvilo kijevsko podjetje LUCH. Gre za polaktivno lasersko vodeno protioklepno orožje, ki je prenosno in tehta skupaj 18 kg, cilje pa uničuje na razdaljah do 2500 m, s tandemsko bojno glavo pa prebije jekleni oklep  550 mm RHA. Glava za usmerjanje raketnega sistema corsar sledi odboju laserskega snopa od cilja, orožje pa je relativno ceneno, saj velja sistem 130.000 USD.

Lahki-protioklepni-prenosni-raketni-sistem-corsar-ukrajina

Poljaki so z lasersko vodenimi protioklepnimi raketami opremili tudi 30 jurišnih helikopterjev Mi-24 hind, s tem orožjem pa načrtujejo opremiti tudi lahke helikopterje domače proizvodnje W-3/W-3W sokol, ki jih uporabljajo za izvidniške in splošne naloge. Za te naloge bodo Poljaki za modernizacijo obstoječih  in povečanje njihove ognjene moči opremili helikopterje z EO in lasersko vodenimi orožji.

Pripravil: B. Knific, foto: W54 

Tehnični podatki:

Lahki protioklepni prenosni raketni sistem corsar

Največji doseg: 2500 m

Čas letenja do cilja na največji razdalji: 10 sek

Sistem vodenja: polavtomatski laserski

Bojna glava:

– tip: Tandemska s kumulativnim polnjenjem

– prebojnost: min 550

Masa sistema: 18 kg

Masa izstrelka v kontejnerju: 13,5 kg

Dimenzije:

– kaliber rakete: 105 mm

– dolžina kontejnerja: 1160 mm

– zunanji premer kontejnerja: 112 mm

Razpon operativne temperature: – 40 ⁰C / +60 ⁰C

Povezani članki