Poljaki naročili 96 samohodnih havbic AHS krab 155 mm

by Urednik

POLJSKA VOJSKA BO DOBILA NOVE HAVBICE DOMAČE PROIZVODNJE

Poljsko obrambno ministrstvo se je odločilo za nakup 96 najnovejših poljskih samohodnih havbic AHS krab kalibra 155 mm, ki jih je obrambno podjetje Huta Stalowa Wola predstavilo poleti 2015. Poljska vojska ima v svoji oborožitvi že 8 (testnih) havbic tega tipa.

Novico o nakupu samohodnih havbic AHS krab (rakovica) je pred dnevi oznanil poljski obrambni minister Antoni Macierewicz med obiskom podjetja Huta Stalowa Wola (HSW). Poudaril je, da so s proizvajalcem končno sklenili dogovor za začetek serijske proizvodnje in nakup 96 havbic AHS krab za potrebe Poljske vojske. Zaenkrat še ni (javno) znano kolikšna je vrednost posla, ki velja za najpomembnejše javno obrambno naročilo nove poljske vlade (od novembra 2015).

Samohodno havbico AHS krab (rakovica) kalibra 155 mm so razvili na podvozju južnokorejske havbice K9 thunder, pri kupoli pa so se zgledovali po britanski havbici AS90M braveheart z 52 kalibrov dolgim topom (pred leti so licenco zanje vrnili), za nadzor ognja pa skrbi sistem WB Electronics topaz. Poljski proizvajalec Huta Stalowa Wola (HSW) je havbico razvil v sodelovanju s podjetjem BAE Systems.

Nova poljska havbica ima skladišče za 40 granat, z enim tankom goriva pa lahko prevozi do 400 km. Motor ima moč 100 KM. Poljaki so že v letu 2014 z Južno Korejo sklenili pogodbo za 36 že izdelanih podvozij havbic K9 thunder in licenco za njihovo nadaljnjo izdelavo.

Poljska vojska naj bi si v svoji oborožitvi želela imeti okoli 120 samovoznih havbic krab (8 jih že imajo od jeseni 2015), ki naj bi jih razdelili v 6 oddelkov in se bodo pridružile samovoznim havbicam 2S1 gozdzik 122mm (324) in Wz- 1977 dana (111).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki