Poljska bi namenila 2 milijarde USD za prihod Ameriške vojske

by Urednik

POLJSKA PREDSTAVILA NOVO “STRATEGIJO ODVRAČANJA” RUSIJE

Poljska je pripravljena plačati 1,5 do 2 milijarde dolarjev za vzpostavitev stalne ameriške vojaške baze na njenem ozemlju, predlaga poljsko obrambno ministrstvo, ki si želi s prisotnostjo Ameriške vojske zagotoviti varnost pred napadom Ruske vojske.

“Ta predlog opisuje jasno in sedanjo potrebo po trajni oklepni enoti Ameriške vojske na Poljskem, zavezanost Poljske, da zagotovi znatno podporo, ki bi lahko dosegla 1,5 do 2 milijarde USD – z vzpostavitvijo skupnih vojaških namestitev in zagotavljanje bolj fleksibilnega premikanja ameriških sil. Združene države Amerike in Poljska lahko na ta način skupaj ustvarita še močnejše vezi, ki bodo zagotavljale varnost in svobodo tudi prihodnjim generacijam,” so zapisali v predlogu.

Predlog o sofinanciranju namestitve Ameriške vojske odraža pripravljenost Poljske, da bremeni obrambno porabo z ameriško vlado in da odločitev o razporejanju vojaških enot na Poljskem postane stroškovno bolj učinkovita tudi za Washington.

Z vidika poljskega obrambnega ministrstva pa bi razporeditev ameriških vojakov na Poljskem pomenila jasno in nedvoumno sporočilo Rusiji, da je Washington pripravljen zaščititi svoje zaveznike v vzhodni Evropi.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki