Poljska bo povečala velikost vojske na 400 tisoč

by Urednik

ZARADI “GROŽNJE RUSKE INVAZIJE” OGROMNO POVEČANJE ŠTEVILA VOJAKOV

Poljska namerava povečati število oboroženih sil republike na 400.000 vojakov, pa tudi popolnoma preopremiti vojsko. Kot pravijo v Varšavi, je razlog za to odločitev grožnja “ruske invazije”.

Poljske oblasti so preigrale načrte za povečanje moči oboroženih sil države, ki trenutno štejejo približno 150.000 vojakov. Namesto načrtovanih 300.000 namerava Varšava “pod orožje” dati 400.000 vojakov. Vse to prikrivajo izjave o možni »ruski invaziji« in želja, da se  ne ponovi »usode Ukrajine«.

Načrte je nedavno objavil predsednik poljske vladajoče stranke “Pravo in pravičnost” Jaroslav Kaczynski, ko je govoril v enem od poljskih mest. Poleg povečanja števila vojske je spregovoril tudi o načrtih za preoborožitev. Zlasti Varšava namerava kupiti ameriške večcevne raketometne sisteme HIMARS, lovce F-35, nove tank, sisteme zračne obrambe itd.

»Naša vlada si prizadeva zagotoviti, da Poljske ne doleti usoda Ukrajine. Da bi jih dohiteli, moramo nenehno izboljševati našo obrambno industrijo. Poljska vlada bo kupila približno 500 sistemov HIMARS, 32 bojnih letal F-35, 250 tankov M1A2 abrams SEPv3, 8 baterij raketnih sistemov zračne obrambe patriot in še približno 500 novih glavnih bojnih tankov. Ta vojaška oprema lahko učinkovito odvrne Rusijo,« je rekel Kaczynski.

To je že  tretja izjava o povečanju števila poljske vojske. Najprej je bilo leta 2019 sklenjeno, da se število poljskih oboroženih sil omeji na 200 tisoč ljudi, lani je bilo to število spremenjeno na 300 tisoč, letos pa na 400.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki