Poljska načrtuje nadgradnjo starejših tankov T-72

by Urednik

NAMESTO RAZVOJA LAHKEGA TANKA V POSODOBITEV T-72

Poljski inšpektorat za oborožitev je v začetku decembra objavil razpis za program izdelave koncepta nadgradnje starejših glavnih bojnih tankov T-72 jaguar, katerih usoda še ni znana.

Poljska vojska ima v svoji oborožitvi več kot 500 tankov T-72 v različiah A, M1, M1S in SJ-09, izdelanih v Sovjetski zvezi in na Poljskem. Večina tankov je v skladiščih (rezervi) in bi jih morali po prvotnih načrtih v letu 2018 dati v odpis, trenutno naj bi jih uporabljali še okoli 150.

Poljska je sprva načrtovala zamenjavo glavnih bojnih tankov T-72 jaguar s sodobnejšim oklepnim vozilom s topom kalibra 120 mm, vendar je bil nato program lahkega tanka gepard preklican.

Ideja o posodobitvi najstarejših glavnih bojnih tankov Poljske vojske je bila objavljena v okviru novega strateškega obrambnega načrta, ki so ga objavili maja 2017. V njem je zapisana prednostna naloga Poljske vojske, da je pripravljena na obrambo svojega ozemlja in okrepi sposobnost odvračanja, ki temelji na nacionalnih obrambnih zmožnostih. Odločitev o morebitni posodobitvi tankov T-72 bodo sprejeli na podlagi razvojnega projekta.

Poljske tankovske enote imajo v svojih enotah 105 tankov leopard 2A5 in 142 leopard 2A4, slednje bodo v naslednjih letih nadgradili v različico 2PL, kot tudi 232 doma izdelanih tankov PT-91 twardy (razvili iz tanka T-72M1), poleg že omenjenih več kot 500 T-72.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki