Poljska prejela prvo serijo ameriških MRAP vozil cougar

by Urednik

300 AMERIŠKIH PRESEŽNIH OKLEPNIKOV ZA POLJSKO VOJSKO

Poljske oborožene sile pred dnevi v pristanišču Szczecin prejele prvo serijo 70 protiminsko zaščitenih oklepnih vozil (MRAP) cougar 4×4 iz presežnih zalog ameriške vojske.

70 vozil cougar 4×4, ki so bili dostavljeni ta mesec, predstavlja prvo pošiljko od skupno 300 MRAP-ov, ki jih bodo Poljski dobavile ZDA.

Ameriške dobave so rezultat dogovora med poljsko in ameriško vlado z dne 8. decembra 2021, po katerem bodo ZDA Poljski dostavile 300 presežnih oklepnikov cougar, dobavljeni pa naj bi bili do konca leta 2022.

Novi poljski oklepniki bodo najprej poslani v mehanične delavnice, kjer jih bodo prilagodili zahtevam poljskih oboroženih sil. Poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak je na slovesnosti ob prevzemu razkril, da bodo vozila kmalu dostavljena vojaškim enotam, ki se nahajajo na vzhodu države.

Oklepniki cougar 4×4 spadajo v najlažjo kategorijo MRAP-ov in so zasnovani za opravljanje patruljnih nalog, nalog v konvojih in transport orožja. Vozila imajo motor s 330 konjskimi močmi in avtomatski menjalnik. V službi ameriških marincev so že od leta 2004.

MRAP-i cougar zagotavljajo protiminsko odpornost 7 kg TNT pod trupom in 14 kg TNT pod kolesi. Največja hitrost vozila je med 88 in 105 km/h, doseg pa 670 km. Dovoljena skupna masa je 17,2 t, nosilnost pa 2,7 t. Vozila prevažajo dva člana posadke in štiri vojake.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki