Poljska se zanima za nakup 800 južnokorejskih tankov K2

by Urednik

BODO POLJAKI LICENČNO IZDELOVALI JUŽNOKOREJSKE TANKE?

Poljska se z južnokorejsko družbo Hyundai Rotem dogovarja za nakup 800 glavnih bojnih tankov K2 black panther (črni panter), poroča južnokorejski medij Korea Times.

Glede na poročanja, naj bi se južnokorejska obrambna družba Hyundai Rotem dogovarjala za sodelovanje s poljsko vlado za razvoj in proizvodnjo 800 glavnih bojnih tankov K2. Celoten projekt, ki bo razdeljen na dve fazi, naj bi uradno napovedali v prvi polovici letošnjega leta. Zaenkrat še ni znano, ali bodo nove tanke tudi licenčno proizvajali na Poljskem.

Poljska bi tako lahko postala prvi tuji kupec tankov K2 black panther, sta pa Turčija in Južna Koreja prav na osnovi tega tanka razvila novi turški glavni bojni tank Otokar altay. Že pred časom so se v medijih pojavile vesti, da naj bi se južnokorejski proizvajalec in Poljska za proizvodnjo naprednih glavnih bojnih tankov dogovorila za leto 2023. Poljska se je z Južno Korejo sicer že leta 2016 dogovorila za dobavo 120 samovoznih havbic K-9.

Masovna proizvodnja za korejski tank nove generacije K2 black panther, ki bo nadomestil zastarele korejske K1 in ameriške M48 patton, je bila prvotno načrtovana za začetek leta 2009, vendar se je zaradi težav s pogonskim sistemom in menjalnikom prestavila v leto 2014. Južnokorejska vojska je tako v operativo dobila prve tanke K2 v juniju 2014, skupno pa načrtujejo izdelavo okoli 700 tankov, cena enega pa se giblje okoli 8,5 milijona dolarjev.

Tank K2 black panther je v večjem delu plod južnokorejskega znanja, pri razvoju pa so se zgledovali pri 1500 konjskem motorju  nemškega tanka MTU-890, pri konstrukciji pa po ruskem T-80U. Podrobno smo tank predstavili v posebni izdaji revije Obramba – TANKI 21. STOLETJA.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki