Poljski tank PL-01 v oborožitvi že leta 2018

by Urednik

LAHKI BOJNI TANK PL-01 Z LASTNOSTMI TEŽKEGA BOJNEGA TANKA

Poljski tank PL-01, katerega prototip razvijata poljsko obrambno podjetje Obrum in britansko BAE Systems, bi lahko vstopil v sestavo Poljske vojske že v letu 2018, poročajo mediji.

Prototip lahkega bojnega tanka PL-01 so prvič predstavili na Mednarodnem oborožitvenem sejmu MSPO-2013 v Kielcah na Poljskem. Z novim konceptom oklepnega bojnega vozila za neposredno ognjeno podporo želijo razviti lahko bojno vozilo z mobilnostjo in ognjeno močjo kot pri najnovejši generaciji glavnega bojnega tanka. Sodoben glavni bojni tank ima skupno težo 50-60 ton, medtem ko tank PL-01 tehta 35 ton, kar je velika prednost  za prevoz z  vojaškimi transportnimi letali.

Oblika tanka PL-01 je zelo podobna standardnim glavnim bojnim tankom, kjer je voznikov prostor v sprednjem delu, kupola  brez posadke pa na zadnjem delu. Vendar pa ima tank PL-01 veliko ostrih kotov, ki so namenjeni zmanjšanju radarskega podpisa in. Prav tako so na trup in kupolo namestili hladilne oplate za zmanjšanje toplotne slike, kar še dodatno pripomore k tehnologiji prikrite kamuflaže. Te tehnologije omogočajo, da se tank PL-01 ujema z infrardečim podpisom okolja, kar zmede sledilne sisteme, ki uporabljajo infrardeče radarje.

Prototip poljskega tanka PL-01

Lahki poljski tank PL-01 je opremljen tudi z zunanjimi infrardečimi senzorji za ustvarjanje infrardeče kamuflaže glede na okolico. Sistem tudi omogoča, da je toplotni podpis tanka na radarju videti kot  avto ali kak drug predmet.

Tank PL-01 je opremljen s kupolo brez posadke, ki je lahko oborožena z avtomatskim topom kalibra 105 mm ali 120 mm, s klasičnimi ali protioklepnimi vodenimi izstrelki.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Prototip poljskega tanka PL-01 in tank T-55

Poljska zasnova novega tanka PL-01

V času, ko večina držav le nadgrajuje tanke, „čast“ evropskih proizvajalcev branijo zgolj Poljaki z napovedjo novega tanka z oznako PL-01.

Povezani članki