Poljska zasnova novega tanka PL-01

by Urednik

NAPOVED PRIHODNOSTI – POLJSKI PROTOTIP GLAVNEGA BOJNEGA TANKA PL-01

V času, ko si Rusija prizadeva uresničiti projekt oklepnika – tanka armata, Američani, Francozi in Nemci pa izpopolnjujejo obstoječe tanke, „čast“ evropskih proizvajalcev branijo zgolj Poljaki z napovedjo novega tanka z oznako PL-01.

Tanki prihodnosti (ruski „črni orel“ in T-95, ameriški FCS), napovedovani ob koncu hladne vojne  in/ali neposredno po njej, nikoli niso ugledali svetlobe dneva. Edina popolnoma nova tanka, ki sta postala operativna v 21. stoletju, prihajata z Daljnega vzhoda: japonski tank Type-10 (z maso 48 ton)  in južnokorejski K2 black panther (z maso 55 ton). Skrivnostni Rusi si prizadevajo uresničiti projekt novega tanka armata, medtem pa Američani, Francozi in Nemci samo izpopolnjujejo in nadgrajujejo obstoječe tanke z dodajanjem oklepne zaščite in drugih podsistemov, da bi izboljšali bojne zmogljivosti oklepnikov v urbanih okoljih. „Čast“ evropskih proizvajalcev oklepne tehnike branijo zgolj Poljaki, s projektom zasnove novega tanka z oznako PL-01, pri katerem sodelujeta poljski proizvajalec OBRUM (Osrodek Baadawczo-Razvojowy Urzadzen Mechanicznyh) in britanski BAE Systems.

 

Čeprav je prototip poljskega tanka PLO-01 presenetil tudi dobre poznavalce oklepne bojne tehnike, je v tem trenutku težko govoriti o perspektivi tega tanka, saj je pred konstruktorji še dolgotrajno delo in, kar je še pomembneje, velika vlaganja in stroški. Ostaja pa dejstvo, da so Poljaki predstavili nekonvencionalno zasnovo tanka prihodnosti, ki je prevozen tudi v transportnih letalih Airbus Muilitary A400M atlas (en tank) in Boeing C-17 globemaster III (dva tanka).

Nadaljevanje članka si preberite v prispevku Stanka Arsića o novem poljskem projektu tanka PLO-01 na straneh revije Obramba  februar 2014.

Pripravil: Stanko Arsić 

Revija Obramba februar 2014 3 UVODNIK 4 INTERVJU: POLKOVNIK FRANC KORAČIN, POVELJNIK 72. BRG SV 7 OLIMPIJADA…
.
.

TANKI 21. STOLETJA, posebna izdaja revije Obramba 2013, julij 2013 Od prve pojave tanka na bojišču leta…

Povezani članki