Popoln preobrat: Nemcem Rusija ne predstavlja več grožnje

by Urednik

KAJ SO POKAZALE RAZISKAVE JAVNEGA MNENJA

Nova raziskava javnega mnenja med prebivalci Nemčije je prikazala, da ZDA predstavljajo precej večjo nevarnost za evropsko varnost, kot pa Rusija, piše nemški Die Zeit sklicujoč se na anketo Fundacije Friedricha Eberta (po članu nemške SDP in prvem nemškem predsedniku v obdobju 1919-1925, tudi fundacija deluje v okviru nemške SDP). Rezultate omenjene ankete bodo predstavili na februarski letni Münchenski varnostni  konferenci.

Po rezultatih raziskave je vsak drugi udeleženec (50 %) ocenil, da so ZDA glavna grožnja evropskim državam, medtem ko je 33 odstotkov anketiranih vidi glavno grožnjo v Rusiji. Polovica anketiranih je prav tako mnenja, da je razlog za poslabšanje varnosti v Evropi v širitvi Nata, 41 odstotkov anketiranih pa prav tako meni, da širjenje Nata pomeni grožnjo za varnost.

Die Zeit še navaja, da so podobne ankete izvedli tudi v nekaterih drugih evropskih državah, rezultati pa kažejo, da večina anketiranih  prebivalcev Srbije (85 %), Ukrajine (74 %) in Poljske (67 %) meni, da njihove države ne dobivajo ustreznega priznanja na mednarodnem prizorišču.

Že pred tem je nemški inštitut za proučevanje javnega mnenja FORSA (FORSA Gesellschaft für Sozialforschung und statistische Analyse mbH) izvedel anketo o odnosu prebivalcev Nemčije do gradnje plinovoda  ‘‘Severni tok 2‘‘, po rezultatih pa je samo 13 odstotkov anketiranih nasprotovalo temu projektu, 73 odstotkov pa jih je menilo, da je izgradnja prava odločitev.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube 

Povezani članki