Prva serija slovaških samovoznih havbic zuzana-2 za Ukrajino

by Urednik

SLOVAŠKA OSKRBUJE UKRAJINO S HAVBICAMI, KMALU TUDI Z LOVCI

Slovaške samovozne havbice zuzana-2 se bodo pridružile napadu na ruske enote v Donbasu, po tem ko je Kijev prejel prvo serijo samovoznih pušk, ki jih je obljubila Bratislava. O tem poročajo slovaški mediji s sklicevanjem na izjavo ministra za obrambo države Jaroslava Nagyja.

Slovaška naj bi Ukrajini predala prve štiri samovozne havbice zuzana-2, te so že na ukrajinskem ozemlju, za še štiri Slovaki pa obljubljajo, da jih bodo predali v “doglednem času”. Skupaj je Bratislava objavila načrte za prenos osmih kolesnih samovoznih havbic. Ministrstvo za obrambo Republike ni želelo navesti nobenih konkretnih datumov. Slovaški obrambni minister Jaroslav Nagy je pred tem dejal, da bo del samovoznih artilerijskih orožij dostavljen skoraj takoj, del pa čez nekaj časa v nekaj mesecih. Takšno širjenje je posledica dejstva, da bodo v Ukrajino dostavljene havbice nove proizvodnje.

Kijev je potrdil prejem štirih samovoznih havbic – domnevno sedmega tipa artilerije po Natovih standardih, ki je vstopila v uporabo ukrajinskih oboroženih sil po M109, CAESAR, KRAB, M777, FH-70 in Panzerhaubitz 2000. Oprema je bila dostavljena iz Slovaške na Poljsko na avtomobilskih prikolicah, koliko pa jih je bilo dostavljenih v Ukrajino in kdaj, pa ni podatkov.

Kolesne samovozne havbice zuzana-2 proizvaja Konštrukta-Defence. Havbica kalibra 155 mm temelji na novi šasiji osemkolesnega transportnega vozila Tatra T 815-7, kupola ima 3. stopnjo zaščite po standardu STANAG 4569 (zdrži izstrelek 155 mm na razdalji 60 m), doseg je 30 km, največ pa 41 km (raketni projektil). Je v službi slovaških oboroženih sil.

Prav tako Slovaška premešča (pravkar upokojene) lovce MiG-29 slovaških letalskih sil v Ukrajino, o tem je že poročal “Vojaški pregled” v eni od svojih poročil. Skupaj je imela Slovaška v oborožitvi 12 teh lovcev sovjetske izdelave.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki