Prvih 20 ruskih tankov T-72B1 za Nikaragvo

by Urednik

NIKARAGVA SE JE ODLOČILA ZA NAKUP RUSKEGA OROŽJA

Rusija je začela izpolnjevati pogodbo o dobavi glavnih bojnih tankov T-72B1 Oboroženim silam Nikaragve. Prvo serijo dvajsetih tankov so tako že vkrcali na ladjo in je na poti v to srednjeameriško državo. Skupaj naročilo obsega 50 tankov T-72B1  v vrednosti 80 milijonov dolarjev, poroča ruski spletni portal Russia Behind The Headlines.

Kot je razvidno iz podatkov, objavljenih na spletni strani ruske državne agencije za dobave, je prva serija T-72B1 opremljena s precej redkim sistemom white eagle v strelčevi namerilni napravi (3600) in sistemom hawkeye v poveljnikovi opazovalno-namerilni napravi (3600) ter sodobno toplotno kamero.

Politično in vojaško vodstvo Nikaragve je napovedalo namero o nabavi ruskih glavnih bojnih tankov T-72B1 že pred letom dni, potem ko je njihova vojska v letu 2014 začela s posodobitvenim procesom. Poleg tankov bo Nikaragva v Rusiji nabavila še druge oborožitvene sisteme: raketne sisteme, patruljne ladje in oklepnike ter tudi policijsko opremo. Nikaragvi ima sedaj v svoji oborožitvi le 31 starih tankov T-55, v Latinski Ameriki pa imajo T-72 še na Kubi in Venezueli. Poleg ruskih tankov pa se v zadnjih mesecih zanimajo tudi za ruska trenažno-jurišna letala Jak-130 in lovce MiG-29. Nikaragva, kot največja država (130,375 km2) v Srednji Ameriki, šteje dobrih 6 milijonov prebivalcev in ima 20.000 vojakov

Dobava ruskih tankov T-72B1 pa ni ostala neopažena v srednjeameriški regiji in bi lahko povzročila resno zaskrbljenost med sosedami, je potrdil tudi ruski vojaški zgodovinar Aleksander Suhanov.

»Nikaragva je največja srednjeameriška država, petdeset relativno sodobnih tankov, s katerimi se oborožujejo, pa pomeni za tako državo veliko število, če vemo, da na primer Kostarika nima vojaških sil na splošno in je Honduras v primerjavi z Nikaragvo v precej podrejenem položaju glede vojaške opreme,« meni Suhanov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki