Prvo izraelsko osemkolesno oklepno pehotno vozilo »eitan«

by Urednik

»EITAN 8X8 – NAJBOLJE ZAŠČITENI KOLESNI OKLEPNIK NA SVETU«

Izraelsko obrambno ministrstvo je v začetku avgusta 2016 predstavilo prvo kolesno oklepno transportno vozilo (APC) Izraelskih obrambnih sil (IDF), ki so ga poimenovali eitan 8×8. Kot napovedujejo, bo nared prav kmalu, pridružilo pa naj bi se goseničnim vozilom namer in tankom merkava. Osemkolesnik eitan bo zamenjal tisoče že precej zastarelih in ranljivih goseničnih transporterjev M113.

Osemkolesnika eitan 8×8 bo poganjal motor s 750 konji, opremljen bo z aktivno zaščito (ttrophy) za prestrezanje protioklepnih izstrelkov tipa RPG in ostalih protioklepnih  orožij. Oklepno vozilo eitan bo na cesti doseglo hitrost 90 km/h, namenjeno bo prevozu vojakov iz enega sektorja bojišča do drugega, po cesti pa bo lahko potovali brez asistence vojaških vlačilcev (kot je to v primeru goseničnih oklepnih vozil). Prav tako bo eitan 8×8 lahko premagoval zahtevne terene. Novi oklepnik naj bi tehtal okoli 32 ton, bil pa naj bi polovico cenejši kot goseničarji namer.

Flota vozil eitan se bo v Izraelski vojski pridružila oklepnim vozilom namer, ki je najbolje zaščiteno vojaško transportno vozilo na svetu. Izraelci bodo z eitani zamenjali tisoče oklepnikov M113, ki so se v spopadih v Gazi izkazali kot zelo ranljivi proti protioklepnemu orožju.

Javnosti in poročevalcem je vozilo eitan predstavil direktor izraelskega Tankovskega urada, brigadni general Baruch Matzliah, in ga predstavil kot večnamensko bojno vozilo, ki ga bodo opremili z bojno postajo s topom in raketnim lanserjem (in verjetno tudi  mitraljezom). Kot je poudaril, z novi  vozilom  ne bodo zamenjali goseničnih oklepnikov namer, bodo pa odlično dopolnilo, saj lahko potujejo po cestah med različnimi sektorji. Na bojišču bodo delovali skupaj z namerji, omogočali pa hitrejše premeščanje enot. Bo pa eitan 8×8 slabše zaščiten – oklepljen kot namer, njegov adut pa bo seveda večja hitrost. Pri zaščiti pa se zanašajo predvsem na sistem aktivne zaščite trophy.

Z vozili eitan bodo v prihodnjih dneh začeli težavna testiranja na terenu, kot še pravi direktor izraelske tankovske uprave, bo to najbolje zaščiteni kolesni oklepnik na svetu. Sodi med oklepne transporterje – oklepna transportna vozila pehote, vanj gre 12 vojakov, na strehi pa ima daljinsko (iz vozila) upravljano bojno postajo s topom in raketami.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Prvo izraelsko osemkolesno oklepno pehotno vozilo »eitan«

Povezani članki