Rheinmetall Češki dobavlja tanke leopard 2 in izvlečna vozila büffel

by Urednik

V UKRAJINO BO POSLANA NOVA POŠILJKA ČEŠKE OBOROŽITVE

V okviru nemškega vladnega programa izmenjave opreme “Ringtausch” bo Rheinmetall Češki kmalu začel dobavljati glavne bojne tanke in drugo vojaško opremo.

O izmenjavi oborožitvene opreme je bilo pogodbeno dogovorjeno v Pragi med predstavniki obeh držav in Rheinmetallom. Češke oborožene sile bodo prejele glavne bojne tanke leopard 2A4 in oklepna izvlečna vozila ARV 3 büffel, Češka vojska pa bo Ukrajini dobavila vojaško opremo, vendar ne razkrivajo katero (verjetno preostanek tankov T-72 (40 so jih že poslali), oklepnikov BVP-1, BVP-2 in BRDM-2, ki jih še niso dobavili ukrajinskim oboroženim silam).

Češko-nemška pogodba vključuje tudi strelivo ter servisni paket, ki vključuje usposabljanje in rezervne dele. Prvo vozilo naj bi bilo poslano decembra 2022, dobava pa naj bi bila končana do konca leta 2023.

Češka se je že v začetku poletja dogovorila za dobavo 14 tankov leopard 2A4, ki sta jih pred tem upokojili nemška in švicarska vojska, ki jih bo Nemčija kupila od podjetja Rheinmetall Landsysteme in jih nato podarila Češki v skladu s prejšnjimi češkimi donacijami težke strojne opreme Ukrajini. Češka naj bi kasneje plačala celotno nadgradnjo za 14 tankov na standard 2A7+ in kupila dodatnih 59 novih tankov.

“Ringtausch” je postopek, ki ga je razvila nemška vlada v sodelovanju z nemškimi sosedami in zavezniki v Natu, da bi podprla Ukrajino v njenem boju proti ruski agresiji. Natančneje, države članice Nata Ukrajini zagotavljajo težko opremo iz sovjetskega obdobja v zameno za takoj dostopne zahodne vojaške sisteme.

Rheinmetall je v tesnem sodelovanju z nemškim ministrstvom za obrambo ter češkimi oblastmi in oboroženimi silami hitro sklenil potrebne pogodbe. Te so 11. oktobra 2022 na ministrstvu za obrambo v Pragi podpisali generalmajor Ladislav Jung, poveljnik kopenske vojske Češke republike; polkovnik Robert Bielený, direktor oddelka za logistiko generalštaba Češke republike; viceadmiral Carsten Stawitzki, nacionalni direktor za oborožitev na nemškem ministrstvu za obrambo, in dr. Björn Bernhard, izvršni direktor poslovne enote Rheinmetall Tactical Vehicles. Dela na vozilih so se že začela. Lastnina Rheinmetall, vozila, ki so zdaj na voljo, so nadgrajeni tanki leopard 2A4, ki so bili prej v zalogah različnih uporabniških držav. Najsodobnejše oklepno izvlečno vozilo ARV 3 büffel je pa nameščeno na izboljšanem podvozju tanka leopard 2.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia, Military Forum

Povezani članki