Rheinmetall dobil večmilijonsko naročilo za tankovsko strelivo DM63A1

by Urednik

VELIKO NAROČILO NAJSODOBNEJŠIH TANKOVSKIH GRANAT DM63A1

Tuji kupec je pri nemškem Rheinmetallu naročil najsodobnejše tankovsko strelivo, ki temelji na tehnologiji volframa. Naročilo je vredno kar 39 milijonov evrov, gre pa za strelivo DM63A1 (strelivo s kinetično energijo), nemški proizvajalec pa ga bo dobavil (neznanemu) kupcu v dveh serijah v obdobju 2016-2018.

DM63A1 je najsodobnejše tankovsko strelivo s kinetično energijo v kalibru 120 mm. Granate ne vsebujejo eksploziva, njihova učinkovitost temelji na veliki kinetični energiji Rheinmetallove napredne tehnologije na osnovi volframovega penetratorja. Proizvodnja penetratorjev in sestavljanje bo potekalo v Rheinmetallove proizvodnem obratu Unterlüß v Spodnji Saški, medtem ko bodo neodvisni potisni smodnik izdelovali v obrat Rheinmetall Nitrochemie, ki ima proizvodna obrata v bavarskem Aschau in švicarskem Wimmisu. Naročilo bo dodobra zapolnilo  proizvodne obrate vseh treh omenjenih Rheinmetallovih tovarn.

Zahvaljujoč novemu pogonskemu delu je strelivo DM63A1 s kinetično energijo – za razliko od doslej poznanega tankovskega streliva – precej povečalo bojne zmogljivosti gladkocevnega topa 120 mm, s kakršnimi opremljajo glavne bojne tanke leopard 2, pri tem pa ni potrebna nikakršna tehnična modifikacija. Predvsem je unikaten pogonski del tega streliva.

To naročilo je še enkrat potrdilo, da je Rheinmetall ta trenutek tehnološko na najvišji ravni v proizvodnji oborožitvenih sistemov velikih kalibrov in seveda streliva zanje.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki