Rheinmetall kupuje del Oto Melare z mislijo na svoje bojno vozilo lynx

by Urednik

NEMŠKI NAKUP DELEŽA ZA ŠIRITEV TRŽIŠČA

Nemška družba Rheinmetall bo v enem mesecu oddala ponudbo za prevzem manjšinskega deleža italijanskega proizvajalca topov Oto Melara, je za Defense News povedal vir, seznanjen z operacijo, ki pa želi ostati neimenovan, saj nima pooblastil za javno nastopanje.

Če bo dogovor sprejet, bi posel potrdil že pred časom izraženo zanimanje za Oto Melara iz KNDS – zavezništva nemškega Krauss-Maffei Wegmanna in francoskega Nexterja, ki je lastnika Ota Melare, družbo Leonarda pod italijanskim državnim nadzorom, opozoril na prodajo že lani. Leonardo je namreč želel prodati del ali celotno podjetje, saj je menil, da ne sodi v razvojno zasnovo koncerna, saj se ta osredotoča na elektroniko, helikopterje, letala in kibernetsko tehnologijo.

Oto Melara izdeluje kupole za bojna vozila in pomorske topove, ki so jih kupile mornarice po vsem svetu. Prav tako sodeluje z italijanskim podjetjem Iveco pri izdelavi bojnih vozil na kolesih – dobavlja sklope za oborožitev kupol.

Želja Rheinmetalla, da prevzame manjšinski delež, namesto 100-odstotnega nakupa, ki naj bi ga predlagal KNDS, je naletela na naklonjenost italijanskih politikov, ki so zaskrbljeni zaradi prodaje dobro delujočih in obetavnih italijanskih podjetij  tujim kupcem prav v času, ko je vojna v Ukrajini dvignila vrednost znanja na področju oklepnih vozil.

Če se bo postopek delnega nakupa uspešno nadaljeval in bo Rheinmetall prevzel delež v podjetju, bo ponudil, da v Italiji izdeluje svoje vozilo lynx, da bi izpolnil zahtevo italijanske vojske po novem lahkem bojnem vozilu na gosenicah, je dejal vir.

Novo vozilo bi nadomestilo stara italijanska vozila dardo. Oto Melara je trenutno ocenjena na 500 do 600 milijonov evrov (536-644 milijonov dolarjev), vendar naj bi se njegova vrednost povečala, če in ko bo dobil delo na novem vozilu.

Lanski italijanski dokument o izdatkih za obrambo je predvideval, da bo program za nova tovrstna vozila stal 2,14 milijarde evrov (2,29 milijarde dolarjev) v 14 letih.

Kupolo italijanskega oklepnika lynx (ris) bi lahko oskrbelo podjetje Oto Melara, komunikacije pa Leonardo, še navedel  neimenovani vir.

Nemško podjetje prek italijanske enote Rheinmetall Italia že upravlja s šestimi obrati v Italiji in zaposluje 2500 ljudi.

KNDS in italijanska ladjedelnica Fincantieri, ki je pod nadzorom države, prav tako lahko zdaj ponudita tudi prevzem deleža v Oto Melari.

V dokumentu o proračunu za obrambo za leto 2021 je navedeno, da si italijanska vlada želi razviti svoje novo bojno vozilo na gosenicah v “večnacionalnem kontekstu, ki temelji na zavezništvih med trdnimi evropskimi subjekti, ki že sodelujejo z italijanskimi podjetji”. Takšen dogovor bi pomagal pripraviti teren za sodelovanje Italije v novem evropskem načrtu za skupni glavni bojni tank, je zapisano v dokumentu.

Tako KNDS kot Rheinmetall že sodelujeta v programu, znanem kot Main Ground Combat System (MGCS). Gre za projekt Francije in Nemčije, ki poteka od leta 2012, njegov cilj pa je zamenjava njihovih trenutno operativnih glavnih bojnih tankov (MBT) leclerc in leopard 2.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki