Rheinmetall razvija zračnoobrambno vozilo boxer skyranger 30

by Urednik

NOVA RAZLIČICA OKLEPNIKA BOXER 8X8

Mobilni, modularni in razširljivi kopenski sistemi zračne obrambe dobivajo nov pomen zdaj, ko se Nato in oborožene sile partnerskih držav ponovno osredotočajo na obrambo nacionalnega in zavezniškega ozemlja in zračnega prostora. Rheinmetall je na sejmu ILA 2022 predstavil svoje rešitve za to področje,  predstavil je oklepno kolesno vozilo boxer 8×8, konfigurirano za naloge zračne obrambe, opremljeno s kupolo sykranger 30 in integriranim lanserjem raket zemlja-zrak.

Razstavljen je bil tudi sistem zračne obrambe Skynex, ki ga sestavljajo 35-milimetrska revolverski top Mk3, večsenzorska enota z radarjem AESA in poveljniški center Control Node 1 z visokoenergijskim laserjem. Skyranger 30 je hibridna rešitev, zasnovana za preprečitev celotnega spektra prihodnjih groženj v zraku. Tukaj medsebojno delovanje 30-milimetrskega avtomatskega topa, vodenih izstrelkov in v perspektivi visokoenergetskega laserja (različica Skyranger 30 HEL) povzroči mešanico orožij, ki je edinstvena v tej kombinaciji. Skupaj z ujemajočo se kombinacijo senzorjev lahko Skyranger 30 samostojno nadzira zračni prostor, hkrati pa izbere optimalno orožje kot odgovor na nastajajoče grožnje.

Skyranger 30 lahko zaščiti mobilne enote na pohodu ali kritično stacionarno infrastrukturo in objekte pred grožnjami iz zraka. Ne glede na začetno situacijo je vedno na voljo ustrezen odziv, ki zagotavlja spoštovanje zakonskih zahtev in izogibanje kolateralni škodi. Zahvaljujoč svojim dolgoletnim izkušnjam na področju kopenske zračne obrambe in upoštevanju jasnega tehničnega načrta za prihodnji sistem laserskega orožja je Rheinmetall sposoben mehansko in sistemsko integrirati celoten nabor naprednih zmogljivosti v mobilne platforme na kolesih ali gosenicah, kot so kot večnamensko kolesno oklepno vozilo boxer (izdelano v sodelovanju z industrijskimi partnerji) ali gosenično bojno vozilo pehote lynx KF41. Zahvaljujoč zelo prilagodljivemu sistemu za nadzor ognja skymaster in najsodobnejšim senzorjem orožja dosežejo največji taktični učinek.

S hitrostjo streljanja 1200 nabojev na minuto je revolverski top 30 mm x 173 KCE najzmogljivejše orožje tega kalibra na svetu. Programabilno strelivo s časovnim zamikom poveča verjetnost zadetka tudi najmanjših zračnih ciljev. Vodene rakete skyrangerja 30 povečujejo operativno prilagodljivost sistema in največji doseg. Laserski sistem zračne obrambe –  Rheinmetallov sistem HEL, sestavljata iz laserski vir in laserska sistema za vodenje, ki sta integrirana v vozilo skupaj z lasersko oborožitveno postajo, vgrajeno v kupolo, ki hkrati služi kot platforma za elektro-optične senzorje. Laserska orožna postaja samodejno sledi ciljem in jih nevtralizira z laserskim žarkom. Tako je skyranger 30 HEL sposoben učinkovito braniti dodeljeni zračni prostor s tremi različnimi efektorji – avtomatskim topom, vodenimi izstrelki in visokoenergijskim laserjem  z ustrezno stopnjo intenzivnosti. V preskusih v živo so vzorčni sistemi trenutne tehnologije za laserske orožne sisteme uspešno dosegli laserske izhodne moči 20 kW. Možnost povečanja moči na 100 kW je že sestavni del te tehnologije. Tukaj uporabljena laserska oborožitvena postaja ima lastne senzorje za prepoznavanje in sledenje ciljev. Podsklopi, ki jih koordinira Rheinmetall ov sistem za harmonično medsebojno delovanje, proizvajajo izjemno kakovost žarka laserskega vira tudi pri visokih izhodnih ravneh, kar pomeni, da jih je mogoče usmeriti na cilj z visoko natančnostjo.

Prefinjena mehanska zasnova nosilne platforme zagotavlja 100-odstotno pokritost dodeljenega zračnega prostora. V prvi fazi realizacije so predvidene moči laserja do 20-50 kW. Konec leta 2021 je bil skyranger HEL prvič javno predstavljen na dogodku predstavitve sistem za obrambo pred brezpilotniki, ki ga je organizirala švicarska agencija za javna naročila Armasuisse v Bureju v Švici, kar je vzbudilo veliko zanimanje prisotnih strokovnjakov na dogodku.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki