Romunija je končno dobila svojih prvih 36 oklepnikov piranh V

by Urednik

ROMUNSKA VOJSKA Z NOVIMI OKLEPNIMI PEHOTNIMI VOZILI

Skupina za kvalitativni sprejem romunskega obrambnega ministrstva je pred dnevi potrdila dobavo prve serije 36 popolnoma novih oklepnikov GLDES (Mowag) piranha V 8×8, namenjenih opremi Forțele Terestre Române – FTR, romunske kopenske vojske. Sprejem je bil opravljen v Mecanică Bucureşti  v Bukarešti.

Dogodka se je udeležil romunski obrambni minister Nicolae Ciucă, ki je sporočil, da bo 36 APC-jev predanih 26. pehotnemu bataljonu “rdeči škorpijoni” s sedežem v Craiovi, ki je elitna enota romunske vojske, podrejena brigadi Multinaţională FUD SUD-EST (Multinacional Brigade South -East). Enota je bila ustanovljena leta 1883 in je prva enota romunske vojske, certificirana za kolektivne obrambne misije iz 5. člena zavezništva Nata za uporabo na območju Črnega morja in na jugovzhodu Evrope. Enota je doslej opravljala vrsto nalog v mednarodnih mirovnih misijam, vključno z Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovom, Angolo, Irakom in Afganistanom.

Po besedah ​​načelnika generalštaba romunskih oboroženih sil – Forma Armate Române, generalpodpolkovnika Daniela Petrescuja, je dobava oklepnih vozil bistven korak v postopku povečevanja zmogljivosti v količinskem in kakovostnem smislu.  

V skladu z okvirnim sporazumom iz januarja 2018 med romunskim obrambnim ministrstvom in ameriškim obrambnim izvajalcem General Dynamics (GD), bo podjetje GDELS-Mowag v lasti GD (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) Romuniji dostavilo 227 osemkolesnih oklepnikov piranha V skupaj z začetno logistično podporo v vrednosti 868 milijonov EUR. Na podlagi okvirnega sporazuma je bila podpisana naknadna pogodba za prvih 94 oklepnikov, od katerimi je prvih 36 izdelalo podjetje GDELS-Mowag Company, ostale pa bodo licenčno sestavili v Romuniji.

Dobava prvih 36 vozil pa prihaja s precejšnjo 20-mesečno zamudo zaradi težav pri preizkušanju kupole UT30MK2 piranha V. Problem z vgradnjo sistema naj bi o trditvah izraelskega proizvajalca – integratorja Elbit Systems (proizvajalec orožne daljinsko vodene kupole) nastal zaradi poznega prejema topov Mk44 bushmaster II 30 mm ameriškega dobavitelja in pomanjkanja ustreznega časa za namestitev in kalibracijo kupole pred preizkusi, na katerih kupola UT30MK2 ni prikazala pričakovanih zmogljivosti.

Zaradi zamud pri dostavi je romunsko obrambno ministrstvo konec lanskega leta družbi GD izdalo račun v višini 8,5 milijona EUR z naslova kazni za zamude pri dobavi 36 oklepnikov piranha V, prvotno predvidenih za februar 2019.

Cilj glavnega programa nabave oklepnih kolesnih 8×8 v Romuniji je opremiti formacije romunske kopenske vojske in manevrske enote, enote za bojno podporo in logistično podporo s taktičnimi vozili, ki lahko zagotavljajo mobilnost sil na območju operacij in bojno podporo vojaških akcij.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Romunsko obrambno ministrstvo

 

Povezani članki