Romunija naroča Ivecove taktične tovornjake

by Urednik

DODATNI TOVORNJAKI ZA ROMUNSKO VOJSKO

Iveco naj bi romunskemu obrambnemu ministrstvu dobavil skupaj 2.902 taktičnih tovornjakov z začetnim naročilom 942 enot; Iveco pa je že pred tem Romuniji no dobavil dve seriji tovornjakov – skupaj 230 enot.

Romunsko ministrstvo za obrambo (MO) je 31. decembra 2019 dodelilo Iveco Defense Vehicles sedemletno okvirno pogodbo za dobavo 2.902 taktičnih tovornjakov. Po izjavi podjetja Iveco prvo  naročilo obsega 942 tovornjakov, ki jih mora italijanski proizvajalec dostaviti v štirih letih začenši z letom 2020.

Te vojaške tovornjake izdeluje Ivecova hčerinska družba  Astra v namenskem obratu v Piacenzi v Italiji. Iveco je leta 1986 v svoj okvir pridobil specializiranega proizvajalca težkih tovornjakov Astra Veicoli Industriali SpA, blagovno znamko Astra so sicer zadržali za domačo proizvodnjo, za izvozne aplikacije pa uporabljajo blagovno znamko Iveco in njihove oznake izdelkov.

 Ivecovi taktični tovornjaki temeljijo na namensko zasnovanem podvozju z okvirjem C-prereza, izdelanem iz jekla visoke trdnosti 530 N/m 2. Vsi tovornjaki so opremljeni s specifično vojaško ploščato ojačano plastično kabino s steklom in so na voljo v konfiguraciji, ki jo lahko prevažajo letala C-130.

Večina komponent pogonskega sklopa je prevzeta iz Ivecove ponudbe težkih tovornjakov trakker, ki pa so znatno militarizirane zaradi zahtev, kot je MIL-STD-461C za elektromagnetno zmogljivost, standardno globino brodenja 750 mm ( in celo do 1,2 m z minimalno nadaljnjo), tovornjak in sistemi v njem delujejo v okolju s v temperaturnim razponom od -32 do 49 °, opremljeni pa so s centralnim sistemom za polnjenje pnevmatik (CTIS).

Taktični doseg je razdeljen na dve podobmočji: taktični (SM) in logistični (SMH). Edina pomembna vidna razlika med tovornjaki SM in SMH je v standardni velikosti pnevmatik in uporabi dvojnih platišč/pnevmatik na zadnjih oseh modelov SMH. Logistični modeli imajo zaradi višje uporabne nosilnosti običajno višje nosilne osi in vzmetenje.

Pripravil: B. Knific, foto: Iveco

 

Povezani članki