Romunija vse bliže domači proizvodnji oklepnika piranha V 8×8

by Urednik

ROMUNSKA VOJSKA Z NOVIMI OKLEPNIMI TRANSPORTNIMI VOZILI

Romunska Piranha V 8×8 v tako imenovani različici oklepnega transportnega vozila pehote (APC) na ogled na BSDA 2022. Vozilo se imenuje APC, čeprav je njegova vloga bližja vlogi bojnega vozila pehote (IFV).

Romunska industrija bo kmalu dosegla zmogljivost za polno domačo proizvodnjo kolesne platforme piranha V 8×8, pravi Marinica Mirzu, generalna direktorica General Dynamics European Land Systems Romunija (GDELS-RO). Program je uvedel hitro posodobitev romunskih vojaško-industrijskih zmogljivosti po neposrednih tujih naložbah ameriško – švicarskega GDELS-MOWAG in izraelskega Elbit Systems za ta program. Romunija je 12. januarja 2018 podpisala večstopenjski okvirni sporazum v skupni vrednosti 868 milijonov EUR (930 milijonov USD) za skupno naročilo 227 vozil piranha V 8×8 v šestih različnih različicah: oklepni transporter (APC); poveljniško vozilo; platforma minometa; vozilo za kemično, biološko, radiološko in jedrsko obrambo (CBRN)  in reševalno vozilo za medicinsko evakuacijo. Po pogojih pogodbe naj bi ponudniki zagotovili prenos tehnologije in 80-odstotni proizvodni pobot, s čimer bi zagotovili, da bi bila večina vozil in njihovih sestavnih delov proizvedenih v Romuniji. Proizvodnjo in končno montažo celotnega vozila izvajata skupno podjetje GDELS-RO in Uzina Mecanică Bucureşti (UMB), kupole pa proizvaja romunsko podjetje Elmet, lokalna podružnica izraelskega Elbit Systemsa. Številna druga lokalna romunska podjetja pa bodo zagotavljala ključne podsisteme oklepnika: CSR bo dobavljal komunikacijske sisteme, sistem za vodenje in poveljevanje prihaja iz Interactivea, Pro Optica bo prispevala dnevne in termične namerilne naprave, večnamenske zaslone in 76 mm dimne granate. Po navedbah predstavnika podjetja Pro Optica večino svojih sistemskih komponent razvija doma, čeprav so toplotni senzorji, ki se uporabljajo v njenih opazovalno-namerilnih napravah, licenčno pridobljeni od tretjih – tujih podjetij, kot sta FLIR in Lynred (prej Sofradir).

Primerjava s slovenskim oklepnikom 8×8 boxer: posamezni oklepnik piranha V bo veljal Romune približno 3,8 milijona evrov, posamezni boxer pa Slovenijo približno 7,5 milijona evrov (pri romunski piranhi V ni jasen podatek, ali gre za ceno z DDV-jem ali brez).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki