Rusi bodo testirali raketni sistem pancir-S1 na skrajnem severu

by Urednik

RUSKA VOJSKA ŽELI PROTILETALSKE SISTEME PRILAGOJENE RAZMERAM NA SEVERNEM TEČAJU

Rusko obrambno podjetje KBP namerava preizkusiti protiletalski raketni sistem pancir-S1 kratkega dosega onstran severnega tečajnika,  ki se nahaja na 66° 33′ 39″ severne geografske širine, so sporočili iz podjetja.

Namestnik generalnega direktorja KBP Nikolai Khokhlov je novinarjem dejal, da je Ruska vojska naročila, naj razvijejo sistem, ki bo deloval tudi na severnem tečaju. Ta različica sistema pancir-S1 z različno temperaturno diagnostiko se bo uporabljala le za ruske oborožene sile. Po končanih testiranjih naj bi Ruska vojska namestila raketne sisteme pancir-S1 na Arktiki.

Pancir-S1 (SA-22 greyhound) je mobilni raketni in topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in na višini do 15 km), ki je nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-milimetrska topova in do 12 radijsko vodenih raket 57E6, ki razvijejo hitrost do 1300 m/s. Sistem lahko zasleduje in strelja na štiri cilje hkrati.

Pancir-S1 je namenjen zračni obrambi, še posebno za sestrelitev nizko letečih in hitro premikajočih tarč. Ruska protiletalska obramba ima v svoji sestavi vsaj 50 sistemov pancir-S1.

Pripravil: A. Knific, foto: Plan Brazil

Testiranje raketnega sistema zračne obrambe pancir-S1 na Kamčatki
Testiranje raketnega sistema zračne obrambe pancir-S1 na Kamčatki

Povezani članki