Rusi izdelujejo mobilni sistem s hiperzvočno raketo cirkon

by Urednik

V RUSIJI ŽE TESTIRALI NOVI RAKETNI SISTEM

Informacije o razvoju novega obalnega raketnega sistema, oboroženega s hiperzvočno raketo cirkon, ki so se pojavile to pomlad, so potrjene. Glede na vir, ki je seznanjen s situacijo, je bil prototip mobilnega zaganjalnika za cirkon (3M22 zirkon) razvit in že testiran.

Delo na razvoju lansirnega sistema s hiperzvočno raketo cirkon je v polnem teku, lansirnik je že “v strojni opremi” in se pripravlja na predhodne teste. Po navedbah vira mobilni sistem spominja na protiraketni obrambni sistem bastion z  raketo onyx, prav tako je postavljen na štiriosno šasijo in nosi dve raketi. Drugih podrobnosti še ni.

O tem, da Rusija razvija obalni raketni sistem za raketo cirkon, so poročali maja letos. Razvijalec novega DBK je NPO Mashinostroyenia iz Reutov v Moskovskem okrožju. Po dostopnih informacijah je kopenski mobilni kompleks sposoben zadeti tako morske kot kopenske cilje, tako kot njegova predhodnika bal in bastion, ki ju Rusija uporablja v vojaški operaciji v Ukrajini,  informacij o uporabi hiperzvočne rakete cirkon v okviru te operacije pa ni bilo.

NPO Mashinostroeniya Reutov je pred tem že poročal o razvoju letalske različice hiperzvočne rakete circon, ki je je bila razvita za floto in za letalstvo hkrati, ruska kopenska vojska pa je zahtevala, da se pri razvoju kopenske različice oprejo na mornariško različico rakete. 

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki