Rusi ob Dnevu tankistov predstavili bojne sposobnosti tanka T-14 armata

by Urednik

VIDEO: NAJSODOBNEJŠI RUSKI TANK T-14 ARMATA V AKCIJI

V Oboroženih silah Ruske federacije so pred dnevi praznovali Dan tankistov, rusko obrambno ministrstvo pa je ob tej priložnosti predstavilo najbolj spektakularne in redke posnetke iz novejše zgodovine tankovskih enot, poroča Ruska Rec.

Ob 70. obletnici Dneva tankistov je rusko obrambno ministrstvo objavilo redke in najbolj spektakularne prizore iz najnovejše zgodovine ruskih tankistov. Ob tem so prvič prikazali najnovejši tank T-14 armata pri premagovanje ovir – vzpetin stranskih naklon in vodnih ovir.

Na posnetku so demonstrirali tudi bojne sposobnosti najnovejšega tanka T-14 armata, ki ga je mogoče videti med premagovanjem strmine in blata.

Na posnetku so prvič predstavljene tudi bojne sposobnosti drugih sodobnih tankov kopenskih enot Ruske vojske ter posnetki premikov in streljanja tankovskih enot v okviru vojaških vaj Vostok – 2007.

Posnetek vsebuje številne prizore premikanja oklepnih kolon in premagovanja raznih ovir ter streljanja tankovskih ekip v okviru mednarodnega tekmovanja Tankovski bataljon.

Bojne sposobnosti tanka T-14 armata so prvič demonstrirali na zaprti predstavitvi 2. mednarodnega vojaško-tehničnega foruma Armada 2016 (Army 2016), na katerem so predstavili več kot 11 tisoč različnih kosov orožja in vojaške tehnike.

Armata je enotna platforma, na njeni osnovi pa gradijo osnovni tank T-14, protipehotno bojno vozilo, oklepni transporter ter vrsto drugih oklepnih vozil. Predpostavljajo, da bo tank na osnovi armate dobil kupolo brez posadke, sama posadka pa se bo nahajala v posebni izolirani oklepni kapsuli. Napovedujejo, da se bo serijska proizvodnja novih tankov – širši javnosti so bili prvič predstavljeni na lanski vojaški paradi ob Dnevu zmage v Moskvi – začela že leta 2018.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Video: Bojne sposobnosti tanka T-14 armata

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki