Rusi razvijajo protiletalski sistem za sestreljevanje UAV-jev

by Urednik

NADGRAJENI SISTEM PANCIR-S1 BO UNIČEVAL TUDI BREZPILOTNA LETALA

Rusija razvija sistem zračne obrambe za prestrezanje brezpilotnih letalnikov (UAV) na osnovi raketnega sistema pancir-S1 (kratkega dosega), je včeraj sporočilo rusko ministrstvo za obrambo.

“Nadgradnja teh edinstvenih sistemov (pancir-S1) s ciljem povečati njihovo učinkovitost proti brezpilotnim letalom se je že začela,” je dejal ruski polkovnik Igor Klimov.

Posodobljeni raketni sistem pancir-S1 bodo prilagodili tudi za uporabo v težkih vremenskih razmerah na Arktiki. Program posodobitev naj bi končali do leta 2015, ko naj bi Ruska vojska začela prevzemati nove sisteme zračne obrambe pancir-S1.

Pancir-S1 (SA-22 greyhound) je mobilni raketni in topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega, ki je nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-milimetrska topova in do 12 radijsko vodenih raket 57E6.

Iranski sistem zračne obrambe pancir-S1

Iranski sistem zračne obrambe pancir-S1

Pancir-S1 je namenjen zračni obrambi, še posebno za sestrelitev nizko letečih in hitro premikajočih tarč. Ruska protiletalska obramba ima v svoji sestavi 50 sistemov pancir-S1.

Po poročanju vojaških analitikov, naj bi prav s sistemom pancir-S1 lansko poletje (22. junij 2012) Sirska vojska sestrelila turško letalo F-4.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Delovanje sistema zračne obrambe pancir-S1

Povezani članki