Rusi v spopade v Ukrajino napotili oklepnike BMPT-72 terminator 2

by Urednik

RUSKA VOJSKA V SPOPADIH V UKRAJINI PREIZKUŠA NOVA OROŽJA

Ruska vojska je v Ukrajino v regijo Lugansk za ognjeno podporo glavnim bojnim tankom poslala gosenična oklepna vozila BMPT-72 terminator 2, ki tako doživljajo ognjeni krst v spopadih.

Na območju ukrajinske regije Lugansk so opazili in na socialnih omrežjih v zadnjih dneh objavili več fotografij ter videoposnetkov goseničnih oklepnih vozil BMPT-72 terminator 2 za ognjeno podporo glavnim bojnim tankom.

Glede na informacije ruskih virov se je očitno “bojni prvenec” oklepnikov BMPT-72 terminator 2 zgodil med bojnimi operacijami za zavzetje ukrajinskega mesta Severodonetsk.

BMP-72, imenovan tudi terminator 2, je oklepno gosenično vozilo, ki ga je v celoti razvilo in oblikovalo podjetje Uralvagonzavod in je bilo prvič predstavljeno javnosti na obrambni razstavi Russian Arms Expo 2013 v Nižnem Tagilu. Temelji na šasiji glavnega bojnega tanka T-72 in glede na predhodnika (terminator 1) ponuja izboljšano zaščito in ognjeno moč, zlasti v urbanih operacijah.

Nova verzija oklepnega vozila BMPT-72 terminator 2 je namenjena podpori tankov. Vozilo ima izjemno ognjeno moč, predvsem v uličnih spopadih pa ščiti tanke pred minometi, povrhu vsega pa rešuje samostojne naloge okviru motoriziranih enot.

Osnovne značilnosti, po katerih se BMPT-72 razlikuje od predhodnega modela terminator 1, so izpopolnjeni namerilni sistemi, zaščita lanserjev vodljivih raket pred šrapneli in kroglami iz strelnih orožij ter zmanjšano število članov posadke ( s 5 članov na 3) ob nespremenjeni učinkovitosti upravljanja. Bojno maso vozila so z 48 t zmanjšali na 44 t, ob tem pa ohranili raven zaščite. 

Oborožitev kupole oklepnika BMPT-72 sestavljata dva 30-milimetrska avtomatska topa 2A42 in en koaksialni mitraljez PKTM 7,62 mm, ki se lahko uporablja v boju proti lahkim oklepnim vozilom in pehoti. Na straneh ob kupilo sta pritrjena po dva lanserja vodenih protioklepnih raket ataka-T. Rakete imajo učinkovit doseg 6000 m proti tankom, topova pa domet do 2500 m proti lahko oklepljenim vozilom in 4000 m proti lahkim taktičnim vozilom in pehoti.

BMPT-72 je skoraj popolnoma edinstveno vozilo, ker na trenutnem vojaškem trgu ni pravega ekvivalenta. To je prvo namensko vozilo za podporo tankom (TSV) na svetu, ki je zasnovano posebej za zagotavljanje podpore glavnim bojnim tankom z neposrednim ognjem.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki