Rusija bo Kitajski le prodala sisteme zračne obrambe S-400

by Urednik

PODPIS POGODBE ZA S-400 ŠE NI URADNO POTRJEN

Rusija in Kitajska sta že podpisali pogodbo za dobavo najmanj 6 bataljonov (v vsakem po štiri baterije)protiletalskih raketnih sistemov zemlja-zrak S-400 triumf (NATO: SA-21 Growler), so v sredo 26. novembra 2014 poročali kitajski in ruski mediji.

Po poročanju neimenovanih virov, naj bi Kitajska letošnjo jesen podpisala sporazum z rusko agencijo za izvoz orožja Rosoboronexport za nakup najmanj šestih bataljonov sistemov zračne obrambe S-400 v vrednosti več kot 3 milijarde dolarjev.

Novica prihaja le teden dni po obisku ruskega obrambnega ministra Sergeja Shoiguja v Pekingu, kjer se je s kitajskim kolegom dogovoril za poglobitev vojaško-industrijskih vezi in o več skupnih pomorskih vajah Kitajske ter Ruske mornarice. Rusija in Kitajska sta se že nekaj let dogovarjali o prodaji/nakupu protiletalskih sistemov S-400, vendar je Rusija dolgo odlašala odločitev, podobno kot tudi za lovce Su-35, predvsem zaradi kitajskega kopiranja ruskih vojaških tehnologij. Očitno so se predstavniki obeh držav le uspeli dogovoriti o morebitnih sankcijah za tako početje. Verjetno pa je razvoj novega ruskega sistema S-500 tudi že v zaključni fazi in bo čez nekaj mesecev prišel v službo Ruske vojske.

Sistem zračne obrambe S-400 bo v Kitajski vojski v prvi vrsti namenjen za morebiten boj z zračnimi silami ZDA, saj lahko S-400, poleg balističnih raket, po besedah ruskih strokovnjakov sestreli tudi nevidna lovca F-22 in F-35.

Vsekakor je sposobnost S-400, tako kot tudi predhodnice S-300, za odvračanje dobro opremljenih agresorjev  povzročila  veliko povpraševanja med narodi, ki se ne čutijo kot zavezniki ZDA. Kitajska je že vrsto let najbolj zainteresiran kupec, čeprav ima večje število baterij S-300, izdelujejo jih tudi po licenci, razvili pa so tudi svoj protiletalski sistem  HQ-9 (zanj se zanima Turčija), ki je verjetno kopija S-300.

Vsekakor pa ima S-400 napram S-300 boljše obrambne zmogljivosti, večji doseg in širši spekter uporabe, spremlja pa lahko do 36 ciljev z 72-imi raketami hkrati.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Rusija prejela več tujih prošenj za raketne sisteme S-400

Rusija je poleg kitajskih že dobila prva tuja naročila za oborožitvene protiletalske sisteme zračne obrambe S-400 triumf, o njihovi prodaji pa se še odločajo.

Rusija bo Kitajski prodala raketne sisteme S-400

Ruski predsednik Vladimir Putin je dal zeleno luč za prodajo najnovejšega raketnega sistema zračne obrambe S-400 triumf Kitajski.

Povezani članki