Rusija bo raketni sistem S-500 preizkusila do leta 2020

by Urednik

NOVI RAKETNI SISTEM S-500 PROMETEJ BO NAJPREJ ZAŠČITIL MOSKVO

Ruski raketni sistem zračne obrambe naslednje generacije S-500 prometej bo pripravljen na preizkusno izstrelitev rakete tega sistema do leta 2020, je novinarjem dejal namestnik ruskega obrambnega ministra Juri Borisov.

Raketni sistem S-500 prometej (C-500 Прометей), znan tudi kot 55R6M triumfator-M, je najsodobnejši protiletalski in protibalistični sistem, ki ga trenutno razvijajo v Rusiji. Za zasnovo in razvoj skrbi podjetje Almaz Antei, ki je razkrilo, da bo doseg izstrelkov S-500 približno 600 kilometrov.

Raketni sistem bo lahko sledil in prestregel hkrati do deset balističnih in hipersoničnih izstrelkov, ki letijo s hitrostjo do 7 km/s (približno 25.000 km/h). Prometej bo lahko uničil cilje na višini do 200 km, vključno s sateliti, opremljenimi z elektro-optičnim aktivnim obrambnim sistemom.

Prvi polk raketnih sistemov S-500, za katerega verjamejo, da mu ne bo para na svetu, bo branil Moskvo in osrednjo Rusijo.

S-500 pomeni veliko nadgradnjo trenutno najsodobnejšega ruskega raketnega sistema S-400 triumf (C-400 Триумф), ki je že v uporabi, in precej boljši (po zatrjevanju snovalcev) kot ameriški PAC-3 patriot.

Nekatere uradnike v Pentagonu naj bi že skrbelo, da bi ruski protiletalski raketni sistem S-500 lahko odkril in uničil tudi najsodobnejša radarsko prikrita (stealth) bojna letala, ki so v floti Ameriških letalskih sil (USAF).

“Jasno je, da bo S-500 rabil kot protibalističnimi obrambni sistem za domačo obrambo proti raketam, ki bodo letele na velikih višinah. Zelo velik doseg pa bo sistemu omogočal tudi posredovanje na oddaljenih območjih in uničenje satelitov. Prav tako je očitno, da je zasnovan tako, da bo mobilen in ga bo težko odkriti,” je za National Interest še zapisal novinar Sébastien Roblin.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki