Rusija je Kazahstanu podarila raketne sisteme S-300PS

by Urednik

RUSIJA KREPI SVOJE ZAVEZNIŠTVO S SLOVANSKIMI NARODI

Rusija je Kazahstanski vojski dobavila 5 bataljonov protiletalskih raketnih obrambnih sistemov S-300 (SA-10 grumble), ki so jih prepeljali po železniških tirih, je pred dnevi sporočilo kazahstansko obrambno ministrstvo.

Raketni protiletalski sistemi S-300 so iz Rusije prišli po tirih delno razstavljeni in jih je potrebno še sestaviti, Kazahstanska vojska pa jih namerava kmalu preizkusiti, je dejal poveljnik kazahstanskih zračno-obrambnih sil Nurzhan Mukanov.

Dobavo je že leta 2014 med obiskom ruske delegacije v Kazahstanu napovedal namestnik ruskega obrambnega ministra Anatoliy Antonov in dodal, da bodo Kazahstanu podarili raketne sisteme S-300PS iz arzenala ruske vojske. S to potezo želi Rusija izboljšali zaščito kazahstanskega zračnega v okviru integrirane regionalne mreže zračne obrambe in skupne varnostno-obrambne organizacije (skupaj z Belorusijo in Armenijo). Kazahstan ima domnevno po državi razporejenih več  raketnih sistemov S-300, predvsem okoli glavnega mesta Astana.

Raketni sistem S- 300PS (SA-10 grumble) so v Sovjetsko vojsko uvedli  leta 1985. Vsaka lansirna ploščad ima do štiri rakete 5V55R z dosegom do 90 kilometrov, ki so opremljene z aktivnim sistemom za zaznavanje, ki usmerja raketo neposredno proti tarči. Vsak bataljon raketnih sistemov S-300 sestavlja do šest mobilnih lansirnih ploščadi in lasten radarski sistem. Dva bataljona raketnih sistemov pa tvorita polk.

Pripravil: A. Knific, foto: Asian Defense

Povezani članki