Rusija je Kirgizistanu dobavila oklepnike BTR-70 in havbice D-30

by Urednik

RUSIJA KREPI ZAVEZNIŠTVO Z BIVŠIMI DRŽAVAMI SOVJETSKE ZVEZE V SREDNJI AZIJI

Rusija je Kirgizistanu (Republiki Kirgiziji) sredi maja 2015 kot del vojaške tehnične pomoči dobavila havbice D-30 in oklepna transportna vozila BTR-70, je sporočila tiskovna služba centralnega vojaškega distrikta Ruske vojske. Število podarjenih havbic in oklepnikov ni znano.

Kirgizistan je prejel oklepna vozila BTR-70M, do sedaj je imel v svoji oborožitvi 25 oklepnikov tega tipa, kot tudi vlečne havbice D-30 kalibra 122mm, ki jih je Kirgizijska vojska že uporabljala (72).  Ruska federacija je kot del brezplačne vojaške tehnične pomoči namenila tudi rezervne dele in dodatno opremo. Prav tako pa so poročali, da so ruski strokovnjaki pomagali Kirgizijcem popraviti večcevne raketne sisteme BM-21 grad, kirgizijske vojaške enote jih imajo v svoji oborožitvi 15.

Rusija in Kirgizistan, ki se je osamosvojil ob razpadu Sovjetske zveze leta 1991, na vojaškem področju tesno sodelujeta že od leta 2003. Od takrat Ruska imajo  Ruske letalske sile v Kirgizistanu v zračni bazi v Kantu, ki je oddaljen približno 20 kilometrov od prestolnice Biškek, nameščena ruska bojna letala. V bazi Kant je trenutno nameščenih dvanajst letal Su-25 in dva helikopterja Mi-8, kot tudi več kot 400 pripadnikov Ruske vojske.

Moskva in Biškek sta septembra 2013 podpisali sporazum o podaljšanju uporabe vojaškega oporišča Kant in drugih ruskih vojaških objektov v Kirgiziji vsaj do leta 2032, z možnostjo podaljšanja za pet let. Podobno podaljšanje so sklenili tudi s sosednjim Tadžikistanom.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki