Rusija načrtuje izvedbo skupnih vojaških vaj s Severno Korejo

by Urednik

RUSIJA V ISKANJU NOVIH ZAVEZNIC IN KUPCEV OROŽJA

Rusija si želi imeti skupne vojaške vaje tudi z nekaterimi “novimi” državami na Daljnem vzhodu in v Latinski Ameriki, s čimer bi hkrati okrepili politične vezi in lahko pridobili tudi nove kupce za rusko orožje.

Valerij Gerasimov, načelnik štaba Ruske vojske, je napovedal, da Moskva načrtuje izvajanje skupnih vojaških vaj z več državami, med drugim tudi s Severno Korejo.

“Načrtujemo širitev povezav našega centralnega vojaške poveljstva,” je dejal poveljnik ruskih oboroženih sil Valery Gerasimov na srečanju poveljnik vseh vojaških okrožij Ruske vojske. “Začenjamo pogajanja z oboroženimi silami Brazilije, Vietnama, Kube in Demokratične ljudske republike Koreje.”

Rusija in Severna Koreja sta še okrepili politične ter gospodarske vezi v zadnjih mesecih, že večkrat pa so se pojavili predlogi, da bi v letu 2015 sodelovanje razširili tudi na vojaško področje. V novembru 2014 je severnokorejski vojaški poveljnik Choe Ryong Hae, ki velja za drugo najvplivnejšo figuro v tej državi, kot posebni odposlanec Kim Džong Una obiskal Moskvo, kjer se je med drugim srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Konec januarja 2015 je ruski predsednik Vladimir Putin na srečanju vojaških poveljnikov v Moskvi izrazil tudi željo, da Rusija poveča svojo vlogo v trgovini z orožjem na Daljnem vzhodu in v Latinski Ameriki.

Severna Koreja in Rusija sta prve diplomatske odnose vzpostavili že 12. oktobra 1948, kmalu po tem, ko je bila razglašena Demokratična ljudska republika Koreja. Čeprav sta bili tesni zaveznici v času hladne vojne, so se odnosi med njima razrahljali po razpadu Sovjetske zveze. Dobre odnose med državama so ponovno vzpostavili po letu 2000, v aprilu 2001 pa so voditelji obeh držav, na obisk v Moskvo je prišel severnokorejski voditelj Kim Jong Il, podpisali “okvirni medvladni sporazum o sodelovanju na področju vojaške industrije” in dogovor o sodelovanju med obrambnima ministrstvoma.

Zračnoobrambe sile Ruske vojske v teh dneh izvajajo množične vojaške vaje v katerih z raketnimi protiletalskimi sistemi  S-300, S-400, 9K37 buk in 9K33 osa sestreljujejo simulirane cilje v Sibiriji in ob Baltskem morju. Na vajah naj bi sodelovalo več tisoč vojakov in več kot 300 oborožitvenih sistem, vključno z letali.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Jugoslovanska ljudska armada

Povezani članki