Rusija naročila še dodatnih 80 tankov T-14 armata in 20 BMP T-15

by Urednik

NADALJEVANJE TESTIRANJ IN »PREDSERIJSKE« PROIZVODNJE OKLEPNIKOV ARMATA

Rusko obrambno ministrstvo je pred dnevi naročilo novo serijo 80 glavnih bojnih tankov T-14 armata in 20 težkih oklepnih bojnih pehotnih vozil BMP T-15 (Boyevaya Mashina Pekhoty T-15), novico pa je potrdil tudi namestnik obrambnega ministra Yuri Borisov.

Odločitev o obsežnejših naročilih pa bo sprejeta po testiranjih, je sporočil Borisov in ob tem dejal, da ni potrebe po pospešitvi proizvodnje. Taktično-tehnične značilnosti novega ruskega tanka T-14 in goseničnega oklepnika BMP T-15, ki sta oba nastala na podvozju armata, se namreč nenehno izboljšujejo, so pa na obrambnem ministrstvu zadovoljni že s trenutnimi lastnostmi obeh bojnih vozil.

Prvi glavni bojni tanki T-14 naj bi v Ruski vojski postali operativni v letu 2019, ruski program oborožitve pa predvideva serijsko proizvodnjo za začetek leta 2020. Prvih 100 tankov T-14 so naročili že sredi leta 2016, naslednje leto (po obsežnih testiranjih) pa naj bi z njimi opremili “slavno” 1. tankovski gardni armadi, ki je nameščena v zahodni Rusiji. V Moskvi sicer načrtujejo, da naj bi letno proizvedli 500 tankov T-14, ki jih bodo ponudili tudi na tržišču.

Novi ruski glavni bojni tank 4. generacije T-14 armata je zasnovan in izdelan v Uralvagonzavodu. Oborožen je z gladkocevnim topom kalibra 125 mm nove generacije, metalci dimnih bomb 57 mm in mitraljezom 12,7 mm na desni strani kupole. Tank tvorita dva glavna sklopa: šasija s prostorom za tri člane posadke in oborožitvena kupola.

BMP T-15 ima enak oklep kot tank T-14 armata, izdelan iz več plasti na novo razvitih oklepnih jekel, keramičnih in kompozitnih materialov. To omogoča, da goseničarji BMP T-15 na bojišču napredujejo ob boku s tanki T-14 in ne za njimi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki