Rusija razvija nov magnetometrični detektor za inženirske enote

by Urednik

NOV RUSKI SISTEM ZA ODKRIVANJE MINSKO-EKSPLOZIVNIH SREDSTEV

V Rusiji za potrebe inženirskih enot Ruske vojske razvijajo nove detektorje eksplozivnih naprav, vključno z magnetometričnim detektorjem bomb multizond, ki so ga postavili na mobilno platformo.

Detektor bomb multizond je sestavljen iz mobilne platforme, senzorjev, magnetometričnega sistema in sistema za obdelavo signalov, so sporočili iz tiskovnega urada ruskega obrambnega ministrstva in razkrili, da je sistem že pokazal svojo učinkovitost med preskusi na terenu.

Detektor bomb multizond je zasnovan za odkrivanje velikih feromagnetnih predmetov pod zemljo in v vodi, zlasti neeksplodiranega streliva, pehotnih min in drugih eksplozivnih naprav, ter za izvajanje humanitarnih operacij razminiranja in drugih posebnih misij.

Magnetometričnim detektorjem bomb multizond lahko zazna granate F-1 in protipehotne mine na globini 0,7 metra, protitankovske mine in 155-milimetrske izstrelke na globini 3 metre ter letalske 500 kg bombe na globini 6 metrov. Na globini 7 metrov lahko zazna tudi skladišča orožja. Detektor tehta 20 kg, ima zajamčen domet 2 metra in hitrost iskanja najmanj 1,5 m/s.

Magnetometrični detektor bomb multizond bo dopolnjeval paleto sredstev za odkrivanje eksplozivnih naprav, ki jih že uporabljajo inženirske enote Ruske vojske, med katerimi je vozilo za razminiranje listva 15M107 na podvozju KAMAZ-53269, ki je prikazano na zgornji fotografiji.

Pripravil: A. Knific

 

Povezani članki