Rusija Srbiji dostavila prve glavne bojne tanke T-72B1MS

by Urednik

RUSKA DONACIJA TANKOV ZA VOJSKO SRBIJE

Rusija je Srbiji z letali dostavila prvih 10 podarjenih glavnih bojnih tankov T-72B1MS, imenovanih “beli orel” (white eagle), ki so jih Vojski Srbije obljubili že pred nekaj leti. Tanki, prevoz  zanje je moral plačati Beograd, so že prepeljali na Batajnico.

Rusija je Srbija že pred časom obljubila donacijo 30 posodobljenih glavnih bojnih tankov T-72 in 30 izvidniških oklepnih vozil BRDM-2 4×4. Vendar pa se je pri dobavi večkrat zapletlo. Sprva so Rusi želeli Vojski Srbije podariti tanke T-72S iz lastnih presežkov, ki pa so jih nato (skupaj 300) prodali Iranu. Nato se je zapletlo s plačilom prevoza, kakor tudi s samim transportom. Medtem ko je v juliju leta 2019 v Srbijo s transportnimi letali Antonov An-124 prispelo 10 izvidniških vozil BRDM-2, pa tankov T-72B1MS Romunija ni spustila (med prevozom po železniških tirih) na svoje ozemlje, saj je bilo v papirjih zapisano, da so ruski (in ne srbska lastnina). Dobava se je tako zavlekla vse do konca letošnjega oktobra, ko je z letalom v Srbijo prispelo prvih 10 tankov T-72B1MS.

Tank T-72B1MS, poimenovan “beli orel“, je nadgrajena različica glavnega bojnega tanka T-72B, ki je bil predstavljen v Moskvi med obrambno razstavo “Engineer Technologies” junija 2012.Tanko so  zasnovali, razvili  in izdelali v  ruskem podjetju UralVagonZavod, ponudili pa so ga Ruski vojski kot paket modernizacije obstoječih tankov T-72B. Tank T-721B1MS ima nov oklep in je opremljen z novim optoelektronskim opazovalnim in namerilnim sistemom ter bojno opremo.

T-72B1MS je oborožen z gladkocevnim topom 2A46 125 mm, ki lahko izstreljuje različne vrste streliva (APFSDS, HEAT, HEF izstrelki). Ob topu je nameščen sovprežni mitraljez 7,62-mmm in daljinsko upravljana oborožitvena postaja s težkim mitraljezom 6P49 kord 12,7 mm na strehi kupole. Trup in kupola T-72B1MS imata običajni oklep, dodatno pa so ga zaščitili tudi z eksplozivnim reaktivnim oklepom kontakt-1 (ERA), ki je nameščen na prednjem delu in ob straneh trupa ter okoli kupole.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki