Rusija uvaja prenosne raketne sisteme zemlja-zrak 9K333 verba

by Urednik

NOVI RUSKI PRENOSNI RAKETNI SISTEMI ZRAČNE OBRAMBE 9K333 VERBA

Ruski vojski so začeli dobavljati nove prenosne raketne sisteme zemlja-zrak 9K333 verba (vrba). Novo orožje so razvili v kolomenski znanstveno-proizvodni korporaciji KB mašinogradnje (KBM).

Po besedah predstavnika KBM so s sistemi 9K333 verba najprej opremili padalsko-desantno divizijo Ruske vojske in pa motorizirana brigada Vzhodnega vojaškega okrožja.  Po svojih taktično-tehničnih zmogljivostih je sistem verba boljši od sedanjih podobnih sistemov oboroženih sil Ruske federacije, boljši pa naj bi bil tudi od ameriškega stingerja block 1 in kitajskih sistemov QW-2.

Najpomembnejša prednost sistema verba naj bi bila visoka verjetnost zadevanja ciljev, ki ne oddajajo močnih signalov, kot so na primer manevrirne rakete ali brezpilotni letalniki, torej leteči objekti, ki jih je težko odkriti in še težje sestreliti.

Verba je izpopolnjen oborožitveni sistem z zelo zmogljivim pogonskim motorjem in približno poldrugi kilogram težko bojno konico ter precejšnjim dosegom. S tem prenosnim protiletalskim raketnim sistemom (operater ga nosi in izstreli raketo z ramena) je moč zadeti cilje v oddaljenosti od 500 do 6500 m do višine 4,5 km, ki letijo s hitrostmi do 500 m/s.  Dejanski novosti verbe sta sodobni  iskalnik bojne konice in pa namerilni sistem. Iskalnik je bistveno izboljšan kot pri ruskih tovrstnih sistemih igla-S, je pa tudi bistveno manj občutljiv na motenje in nasprotnikove protiukrepe. Verba je opremljena s tremi ločenimi infrardečimi sledilnimi senzorji, ki jih je težko premotiti z odvrženimi toplotnimi vabami.

Ruski protiletalski raketni sistem 9K333 verba

Lanser 9K333 je povezan z avtomatskim nadzornim sistemom, ki sledi potencialne cilje še preden jih zajame namerilni sistem samega oborožitvenega sistema. Nadzorni sistem prenese operaterju lanserja verba najboljši položaj za izstrelitev rakete in sestrelitev cilja. Nadzorni sistem hkrati preprečuje tudi napake zaradi človeškega dejavnika, kot je “prijateljski” ogenj  na lastna letala in/ali helikopterje.

Pred časom (v juliju) so se v medijih pojavile tudi navedbe, da naj bi s tem orožjem pri Slavjansku pro-ruski separatisti sestrelili ukrajinsko transportno letalo An-26 na višini dobrih 4000 m. O tem smo pisali v novički UKRAJINA: “Rusi sestrelili vojaško letalo An-26 in izvedli bombni napad”.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Sestrelitev ukrajinskega letala An-26 – domnevno s sistemom 9K333 verba

Povezani članki