Rusija v Siriji preizkusila sistem protiraketne obrambe S-500

by Urednik

PROTOTIP RAKETNEGA SISTEMA S-500 TESTIRAN NA “BOJIŠČU”

Rusija je v Siriji uspešno preizkusila svoj najnaprednejši sistem protiraketne obrambe, S-500 prometej, poroča ruski časnik Izvestia.

Po navedbah virov na ruskem ministrstvu za obrambo je agencija 2. oktobra poročala, da je test vključeval “najpomembnejše elemente S-500.”

Viri so za Izvestie povedali, da so strokovnjaki med testiranji ugotovili “določene težave” s sistemom, vendar so bili hitro popravljeni in testi so bili razglašeni za uspešne.

»Posebna pozornost je namenjena nemotenemu delovanju vseh komponent, … oprema je bila preizkušena v najzahtevnejših tehničnih in podnebnih razmerah,« je izjavil nekdanji namestnik glavnega poveljnika ruskih letalskih in vesoljskih sil o vprašanjih integriranega sistema zračne obrambe, generalpolkovnik Ajteh Bižev. Raketni sistem S-500, ki ga razvija ruski obrambni velikan Almaz-Antey, bo imel doseg do 600 km z naprednimi zmogljivostmi protibalističnih izstrelkov (ABM).

Serijska proizvodnja S-500 naj bi se začela v drugi polovici leta 2020. V Rusiji navajajo, da v bližnji prihodnosti ne bodo prodajali S-500 nobeni tuji državi, saj je bil razvit posebej za Rusko vojsko.

Pripravil: B. Knific, foto: Sputnik

Povezani članki