Rusija želi podaljšati življenjsko dobo tanka T-72 na 70 let

by Urednik

GLAVNI BOJNI TANK T-72 V RUSKI VOJSKI TUDI PO LETU 2030?!

Rusko obrambno ministrstvo je predlagalo, da se podaljša življenjsko dobo glavnega bojnega tanka T-72 vsaj še za nadaljnjih 15 let, je pred dnevi dejal Vyacheslav Khalitov, namestnik glavnega izvršnega direktorja proizvajalca Uralvagonzavod.

Če bo predlog sprejet, bodo življenjsko dobo tankov T-72 v sestavi Ruske vojske podaljšali na kar 70 let (zdaj jih uporabljajo že 46-to leto), to pa pomeni, da bodo dvainsedemdesetice v uporabi tudi po letu 2030.

Ruski tanki T-72 se bodo tako v naslednjih desetletjih na vadbiščih in bojiščih skupaj z novejšima tankoma T-90 in T-14 armata. Prav (počasnejša) uvedba novih tankov armata, Ruska vojska naj bi dobila vsaj 2.000 tankov tega tipa, je verjetno eden od razlogov za nadgradnjo tankov T-72 v različico T-72B3, ki je opremljena s sodobnimi namerilnimi sistemi, topom 2A46M5 in izboljšanimi zmogljivostmi.

Trenutno so tanki T-72 še vedno hrbtenica ruskih tankovskih enot, prav zaradi počasnejšega (od načrtovanega) uvajanja tanka T-14 armata, tako zaradi dodatnih testiranj kot tudi finančnih razlogov, pa bo tako verjetno ostalo še eno desetletje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki