Ruska vojska bo dobila 20 novih plamenometov TOS-1

by Urednik

NOVA TEŽKA OBOROŽITEV ZA RUSKO VOJSKO NA ZAHODU

Sile Zahodnega vojaškega okrožja Ruske vojske bodo do konca leta v oborožitev prejele 20 novih težkih plamenometnih sistemov TOS-1A ”solntsepyok”, skupaj s transportnimi goseničarji TZM-T za izstrelke, so sporočili predstavniki ruske vojaške industrije.

Enote radiološke, kemične in biološke obrambe enote Zahodnega vojaškega okrožja Ruske vojske bodo prejele do 20 plamenometov TOS-1A ”solntsepyok”, ki so opremljeni z novim dizelskim motorjem in ​​nadgrajenim reakcijskim eksplozivnim oklepom (ERA). TOS-1A solntsepyok je nadgrajena različica težkega plamenometa TOS-1 buratino, ki jeprve bojne preizkuse doživel v letih 1988-1989 v Afganistanu.

TOS-1 je ruski večcevni (30-cevni TOS-1M “object 634” ali 24-cevni TOS-1A “object 634B”) lanser termobaričnih raket (220 mm), nameščen na šasiji tanka T-72. Raketni sistem je namenjen napadom na pehotne enote in vojaško opremo vključno s fortifikacijami. Oklepnik s tem oborožitvenim sistemom deluje v pehotnih oklepnih enotah skupaj s pehoto in tanki.  Zaradi velike mase in relativno kratkega dosega raket (približno 3500 – 6000 m) ter posledično potrebe po močni zaščiti, so lanser pritrdili na šasijo tanka T-72.

Termobarični izstrelki ustvarijo okoli cilja zažigalni oblak, ki zatem eksplodira. Učinek eksplozije je prav razdiralen, ubojni val pa je bolj vroč in močan kot katerikoli, povzročen s konvencionalno bojno konico izstrelka. Povrhu vsega učinek eksplozije posrka ves kisik v okolju eksplozije, kar povzroči vakuum na kraju eksplozije. Ni čudno torej, da orožje imenujejo najbolj razdiralno, po učinku skorajda podobno taktičnemu jedrskemu orožju.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki