Ruska vojska bo za varovanje vojaških baz uporabljala robote

by Urednik

RUSI PREDSTAVILI ROBOTSKI MOBILNI SISTEM ZA VAROVANJE TAIFUN-M

Rusko obrambno ministrstvo je predstavilo nov mobilni robotski sistem taifun-M, ki je namenjen za zagotavljanje varnosti objektov s strateškimi izstrelki.

Vojaški roboti taifun-M, ki so v celoti proizvod ruskih podjetij, bodo zagotavljali varnost v vojaških bazah, kjer so nameščene medcelinske balistične rakete RS-24 jars (yars, NATO: SS-29) in RS-12M topol-M (NATO: SS-25 Sickle B). Robota taifun-M je mogoče upravljati na daljavo z varno brezžično povezavo, v prihodnosti pa nameravajo razviti samostojen sistem umetne inteligence, ki bo upravljal z robotom.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je prejšnji mesec napovedal, da bodo do konca leta uvedli več robotov opremljenih z laserskimi namerilnimi sistemi in topovi, ki jih bodo razporedili na petih lokacijah kot nadgradnjo obstoječih avtomatiziranih varnostnih sistemov. Robotski sistemi bodo opravljali izvidniške naloge in patruljiranja, odkrivali in uničevali nepremične in premične cilje ter zagotavljali ognjeno podporo varnostnemu osebju v varovanem objektu.

V zadnjih letih igrajo mobilne robotske platforme vedno bolj pomembno vlogo v vojaških in varnostnih sistemih, ki so v pomoč vojaškemu osebju pri soočanju s čedalje pogostejšimi grožnjami terorističnih napadov in napadi oboroženih militantnih skupin, hkrati pa zmanjšujejo tveganje za nesreče.

Pripravil: A. Knific, foto: RIA Novosti, Military Photos

Nadgradnja kopenskega robota LS3

10/10/2013

ŠTIRINOŽNI KOPENSKI ROBOT “BIG DOG” Septembra je ameriška Obrambna agencija za napredne raziskovalne projekte (DARPA-Defense Advanced Research…

Novo ameriško daljinsko upravljano izvidniško vozilo

27/02/2014

V korpusu mornariške pehote ZDA preizkušajo novo kopensko robotsko vozilo Polaris MDARS brez posadke, ki zaznava vsiljivce ali morebitne sovražnike na razdalji do ene milje.

Povezani članki