Ruska vojska na Krimu namestila raketne sisteme S-400

by Urednik

VAROVANJE “VRNJENEGA” KRIMSKEGA POLOTOKA S SODOBNIMI RAKETNIMI SISTEMI

Protiletalski raketni polk južnega vojaškega okrožja Ruske vojske, ki ima v svoji oborožitvi raketne sisteme zračne obrambe S-400 triumph, je sredi januarja 2017 prispel na Krimski polotok, kjer bo nameščen v vojaški bazi Feodosiya.

Raketni sistemi zračne obrambe S-400 so sploh prvič nameščeni na Krimskem polotoku, ki ga je Rusija priključila k svojemu ozemlju spomladi 2014. Novi protiletalska polk Sevastopol-Feodosiya je najnovejši sistem zračne obrambe S-400 triumph prejel v letu 2016. Vojaki so bili deležni večmesečnega usposabljanja, raketni sistem S-400 pa so že preizkusili v avgustu na vojaških vajah na Kavkazu.

Po besedah poveljnika  Viktorja Sevastyanov, bo namestitev S-400 povečala bojne sposobnosti zračno-obrambnih sil in zagotavlja zanesljivo zaščito za krimsko prebivalstvo. Novi sistemi bodo branili Krimski polotok in tudi del regije Krasnodar.

Raketni sistem zemlja-zrak S-400 triumf dolgega dosega lahko uniči vse vrste zračnih ciljev, vključno z letali, brezpilotnimi letali, balističnimi in manevrirnimi izstrelki v območju 400 km. Vsekakor pa ima S-400 napram S-300, kakršne je imela na Krimu nameščene tudi Ukrajinska vojska (Bo Rusija Ukrajini vrnila raketne sisteme S-300?), boljše obrambne zmogljivosti, večji doseg in širši spekter uporabe, spremlja pa lahko do 36 ciljev z 72-imi raketami hkrati.

O namestitvi nekaterih pomembnejših oborožitvenih sistemov ruskih oboroženih sil (iskander-M, Tu-22,…) smo poročali že v letu 2015 v članku Rusija okrepila vojaške sile na Krimu (po priključitvi).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki