Bo Rusija Ukrajini vrnila raketne sisteme S-300?

by Urednik

VRAČANJE OROŽJA UKRAJINI PREKINJENO

Rusija je ustavila vračanje na Krimskem polotoku zaseženih oborožitvenih sistemov Ukrajini. V Odesi so že štiri vojaške ladje, prvo letalo Be-12, medtem ko Rusija verjetno raketnih sistemov S-300 sploh ne bo vrnila.  

Na vsakoletnem zasedanju, kjer ruski predsednik Vladimir Putin odgovarja na vprašanja Rusov, se je pogovor vrtel tudi okoli Krima in vračanja orožja Ukrajinski vojski. Med enim izmed odgovorov je Putin tudi navedel, da je na Krimskem polotoku ostalo 38 ukrajinskih raketnih sistemov zračne obrambe S-300 (NATO: SA-10 grumble). Ruski predsednik o njihovi usodi ni dajal izjav, so pa ruski mediji o tem več izvedeli od neimenovanega vira na ruskem obrambnem ministrstvu.

Že v sredo, 15. Aprila 2014, pa je namestnik ruskega ministra za obrambo Anatolij Antonov sporočil, da se je minister Šojgu odločil,  da rusko obrambno ministrstvo prekine vrnitev oborožitvenih sistemov Ukrajinske vojske iz Krimskega polotoka v Ukrajino. Razlog je v tem, da bi Ukrajinska vojska orožje in vojaško opremo iz Krima lahko uporabila proti civilnemu prebivalstvu na vzhodu in jugovzhodu Ukrajine. Vendar pa naj se naj ta preklic ne bi nanašal na vojaške ladje in letala.

Že v začetku tedna so Rusi sporočili, da so Ukrajinski mornarici že izročili raketni čoln Pryluky (U-153), kot tudi poveljniško ladjo Donbas (U-500), tanker Fastiv (U-750) in podporno ladjo za demagnetiziranje Balta (U-811), ki so že v pomorskem oporišču v Odesi. Ukrajinska mornarica je dobila nazaj tudi amfibijsko letalo za protipodmorniško bojevanje Berijev Be-12, kar je sploh prvo letalo, ki ga je Rusija vrnila Ukrajini, po železniških tirih pa naj bi se vrnila še dva mornariška helikopterja Ka-27.

Rusija pa naj Ukrajini ne bi vrnila protiletalskih raketnih sistemov S-300, so povedali viri na ruskem obrambnem ministrstvu. Razlog naj bi bil v tem, da so pokvarjeni. Po ruskih navedbah, naj bi Ukrajinska vojska ob umiku iz Krimskega polotoka pokvarila ključne sisteme vseh 38-ih (nekateri navajajo 34) raketnih sistemov zračne obrambe S-300, ki pa jih ni mogoče popraviti. Zaradi okvar naj bi jih Rusi uničili, vendar se ob tem poraja veliko vprašanj.  Ukrajinska vojska naj bi že pred Krimsko krizo imela le 40 % delujočih sistemov S-300, ni pa znano, koliko jih še ima v svoji oborožitvi po odcepitvi Krima.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

VIDEO: Ukrajinski raketni sistemi S-300

Povezani članki