Ruska vojska na Krimu namestila še drugi oddelek S-400

by Urednik

RUSIJA ŠČITI KRIMSKI POLOTOK Z NAJSODOBNEJŠIMI RAKETNIMI SISTEMI

Ruski državni mediji so pred dnevi poročali, da je Ruska vojska na Krimskem polotoku razporedila nov oddelek z raketnimi sistemi zračne obrambe S-400 zunaj mesta Sevastopol, kjer ima glavno pomorsko bazo Črnomorska flota Ruske mornarice.

To je že drugi oddelek, opremljen z raketnimi sistemi S-400 triumph, razporejen na Krimu, potem ko je Moskva prvega napotila že v začetku leta 2017 v bližini severnega pristaniškega mesta Fedosiya.

Raketni sistemi zračne obrambe S-400 so bili januarja 2017 sploh prvič nameščeni na Krimskem polotoku, ki ga je Rusija priključila k svojemu ozemlju spomladi 2014. Novi protiletalska polk Sevastopol-Feodosiya je najnovejši sistem zračne obrambe S-400 triumph prejel v letu 2016. Vojaki so bili deležni večmesečnega usposabljanja, raketni sistem S-400 pa so predhodno preizkusili na vojaških vajah na Kavkazu.

Ob črnomorski obali južno od mesta Sevastopol je tako postal operativen še drugi, t.i. 12. protiletalski raketni oddelek s triumphi na Krimskem polotoku. “Od danes je celotna zračna obramba Krima opremljena z najsodobnejšim raketnim sistemom S-400, ki je najboljši na svetu,” je povedal general Viktor Sevostyanov, poveljnik krimskih letalskih sil in zračne obrambe, v soboto, 13. januarja 2018

Raketni sistem zemlja-zrak S-400 triumf dolgega dosega lahko uniči vse vrste zračnih ciljev, vključno z letali, brezpilotnimi letali, balističnimi in manevrirnimi izstrelki v območju do 400 km. Raketni sistem zračne obrambe S-400 lahko spremlja do 36 ciljev hkrati.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki