Ruski futuristični oklepnik falcatus 4×4 opažen na Krimu

by Urednik

FSB ŽE UPORABLJA NOVE TERENSKE OKLEPNIKE FALCATUS 4X4

Na Krimskem polotoku, ki je vse do leta 2014 spadal pod Ukrajino, so v fotografske objektive ujeli futuristična lahka oklepna vozila falcatus, imenovana tudi karatel, ki jih v večjih krimskih mestih uporabljajo pripadniki Centra za posebne operacije Zvezne varnostne službe Rusije (FSB).

Lahko oklepno vozilo ZIL falcatus 4×4 (karatel) je dokaj neznano, saj ga ni moč pogosto videti, javnosti pa ga (še) niso pokazali od blizu. So pa pred leti pri podjetju ZIL predstavili konceptualni prototip tega terenca, ki je razkril delček notranjosti in najverjetnejšo opcijo za pogonski sklop.

Po teh informacijah naj bi ga zasnovali na šasiji transportnega vozila KAMAZ-4911, poganjal pa naj bi ga dizelski agregat Cummins inline-4 s 183 konjskimi močmi in petstopenjskim prenosom moči na vsa štiri kolesa. Kljub futurističnemu videzu pa so pri sestavljanju uporabili tradicionalne listnate vzmeti in bobnaste zavore. Z oklepnikom falcatus 4×4 naj bi se lahko peljalo do 10 oboroženih mož, ki v vozilo lahko vstopajo od strani in tudi zadaj.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, ZIL

 

Povezani članki