Ruski inšpektorji bdijo nad vojaško vajo zveze NATO v Sloveniji

by Urednik

RUSIJA SPREMLJA DOGAJANJE NA VOJAŠKI VAJI ADRIATIC STRIKE 2015

Ruski vojaški strokovnjaki bodo v okviru Dunajskega dokumenta iz leta 2011 o ukrepih krepitve zaupanja in varnosti od 2. do 5. junija 2015 izvedli vojaško inšpekcijo vojaške vaje Nato v Sloveniji, je sporočil vršilec dolžnosti direktorja ruskega Centra za nadzor jedrske varnosti Ruslan Shishin, piše Ruska Rec.

″Med preverjanjem bodo ruski inšpektorji obiskali poligone, prav tako pa pridobili poročila od poveljstev vojaških formacij in enot, vključno z informacijami o vajah kopenske vojske (ruski viri navajajo ″o manevrih kopenske vojske″ Adriatic Strike (Jadranski udar) 2015 na severovzhodu Slovenije,″ je izjavil Shishin, navedel pa ruski spletni portal Vzgljad.  Inšpekcija se izvaja, da se ugotovi obseg najavljenih vojaških aktivnosti ali da se potrdi odsotnost vojaških aktivnosti v okviru navedenega rajona. Površina takega rajona zajema 12.000 km2 (60 % ozemlja Slovenije), dodaja Shishin.

Splošnoevropska varnostna struktura zajema nekaj sporatzu8mov o razoroževanju, nadzoru oborožitve in ukrepi za razvoj zaupanja na vojaškem področju. Dunajski dokument iz leta 2011 med drugim predvideva obsežno izmenjavo informacij o vojaških silah, o obrambnih načrtih in o vojaških proračunih. Države Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) prav tako informirajo druga drugo o določenih vrstah vojaških aktivnosti, vabijo druge države kot opazovalke in izvajajo inšpekcije.

Prvega junija so se v baltskih državah začeli manevri Sabre Strike, v katerih sodeluje 6000 vojakov držav NATO. Že pred časom pa je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg napovedal povečanje števila vaj, manevrov in patruljiranj v vzhodnoevropskih državah – članicah NATO v bližnji prihodnosti.

 Pripravil: B. Knific, foto: Slovenska vojska

SORODNE NOVICE:

Vojaška vaja Adriatic Strike – Jadranski udar 2015

V ponedeljek 1. junija 2015 se je v Sloveniji začela šestdnevna mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2015 na kateri sodeluje 16 držav in ki letos poteka že četrtič.

 

Slovensko vojsko obiskali ruski inšpektorji

Ruski inšpektorji so obiskali vojaške objekte Slovenske vojske, da bi preverilo skladnost njene oborožitve s poročilom Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Povezani članki