Vojaška vaja Adriatic Strike – Jadranski udar 2015

by Urednik

V SLOVENIJI POTEKA MEDNARODNA VOJAŠKA VAJA ADRIATIC STRIKE 2015

V ponedeljek 1. junija 2015 se je v Sloveniji začela šestdnevna mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2015 na kateri sodeluje 16 držav in ki letos poteka že četrtič. Namen vaje Adriatic Strike 2015 je usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja ob podpori vojaškega letalstva. Na vaji Slovenska vojska gosti približno 450 udeležencev, od tega 200 pripadnikov oboroženih sil iz Avstrije, Belgije, Češke, Črne Gore, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Litve, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike in Turčije kot opazovalke.

Na letošnji vaji Adriatic Strike, v prevodu Jadranski udar, se usposabljajo že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja.

Vajo Adriatic Strike 2015 organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske v sodelovanju z Združenim operativnim centrom Slovenske vojske ter ob podpori 1. brigade, 72. brigade, Logistične brigade, Enote za podporo delovanja, Enote za specialno delovanje in 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske.

Na vaji sodeluje Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore podpirajo naslednje letalske zmogljivosti:

– helikopterji:
– Bell 206, Slovenija;
– Bell 412, Slovenija;
– AS AL 532 cougar, Slovenija;
– Bell OH-58 kiowa, Avstrija;
– SA 341 gazela, Črna gora;
– IAR 330 puma socat, Romunija;

– letala:
– Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška;
– Pilatus PC-6, Slovenija;
– Pilatus PC-7, Avstrija;
– Aero L-159, Češka;
– SAAB JAS-39 gripen, Madžarska.

Usposabljanja usmerjevalcev združenega ognja potekajo na petih različnih lokacijah po Sloveniji:

– na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer letalniki in tanki zagotavljajo ognjeno podporo;

– na širšem območju Raduhe, občine Sevnica, Primožev pri Kočevski Reki;

– na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer letalniki letalsko podporo samo simuliralajo.

Letala in helikopterji Slovenske vojske, kakor tudi tujih letalskih sil, vzletajo ter pristajajo na letališču Cerklje ob Krki, madžarski lovci SAAB JAS-39 gripen in hrvaška turbopropelerska letala Pilatus PC-9 pa v matičnih letalskih bazah.

Aktivnosti na terenu potekajo po vnaprej določenem scenariju, vojaki pa se z vozili premikajo po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh, pri čemer so po zagotovilu Slovenske vojske za okolico v pretežni meri nemoteči, saj je na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva pa je minimalna.

Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa v času vaje potekajo dnevne začasne zapore zračnega prostora nad območji delovanja med 8. in 12. uro, 14. in 17. uro ter 19. in 23. uro. Večji del usposabljanja poteka v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa se zaključujejo do 23. ure. Zaključek vaje bo 6. junija 2015.

Pripravil: A. Knific, vir in foto: Slovenska vojska

SORODNE NOVICE:

Slovenski PC-9 z izvidniškim obesnikom S.C.A.R. na vaji Adriatic Strike 2015

Airborne Technologies je opremil slovensko šolsko/bojno letalo PiIatus PC-9M hudournik z izvidniškim obesnikom SCAR za uporabo na mednarodni vojaški vaji Adriatic Strike 2015.

Slovenska vojska bo v letu 2014 izvedla 4 osrednje vojaške vaje

Slovenska vojska bo letos izvedla štiri osrednje vojaške vaje z mednarodno udeležbo – “Rock Proof 2014″, “Adriatic Strike 2014″, “Zvita podlasica 2014″ in “Takojšen odziv 2014″.

Povezani članki