»Ruski S-400 ne prestreže izstrelkov sistema HIMARS«

by Urednik

RUSIJA GROZI S KAZENSKIM PREGONOM PROIZVAJALCEM SISTEMOV S-400

Svetovalec na ukrajinskem ministrstvu za notranje zadeve Anton Geraščenko je dejal, da ruski rakeni sistem zračne obrambe S-400 ne more sestreliti rakete, izstreljene iz ameriškega raketometnega sistema (MLRS) HIMARS. Zaradi tega je po njegovih navedbah med ruskimi proizvajalci izbruhnil škandal.

Geraščenko je o tem pisal na svoji Facebook strani: »Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je začelo obračune s proizvajalcem napihnjenih sistemov zračne obrambe Almaz-Antej S-300 in S-400,« je bilo zapisano v objavi.

Zlasti vodja upravnega odbora – nekdanji predsednik vlade Ruske federacije Mikhail Fradkov in direktor Jan Novikov – lahko ne samo izgubita svoji funkciji, ampak jima preti celo kazenska ovadba, ker naj bi omajala obrambno sposobnosti Ruske federacije.

Vodstvo proizvajalca Almaz-Antej je ob sklenitvi več milijard dolarjev vrednih pogodb za dobavo raketnih sistemov S-400 zagotovilo, da bo imel njihov sistem zračne obrambe zmogljivost ne le sestreljevanja letal in helikopterjev, temveč tudi raket, kakršne izstreljuje ameriški M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

»Kot vedno velja v vojaško-industrijskem kompleksu Ruske federacije, so bile tehnične značilnosti paradnega kompleksa zračne obrambe znatno prenapihnjene, denar, dodeljen za razvoj sistema S-400, pa je bil verjetno ukraden,« je dejal Geraščenko.

Po njegovem mnenju je bila ta prevara razkrita pred kratkim, ko S-400 ni mogel sestreliti niti enega izstrelkasistemaM142 HIMARS niti v Donbasu niti v regijah Zaporožje in Herson. Poleg tega so med napadom na vojaško bazo okupatorjev v Ilovaisku izstrelki HIMARS uničili ruski sistem S-400, ki naj bi območje ščitil pred zračnimi napadi.

»To pomeni, da sistem zračne obrambe S-400 ne le, da ne more zaščititi zračnega prostora, ampak se niti sam ni sposoben zaščititi! Menim, da ta zgodba ne bo vodila le do visokih odstopov in kazenskih zadev, temveč tudi do zavrnitev potencialnih kupcev iz produktov podjetja Almaz-Antej,« je še dodal ukrajinski svetovalec na ministrstvu za notranje zadeve.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum, YouTube

Povezani članki